רכישת נשק ודיני המס
בישראל של ימינו, אנשים רבים רוכשים כלי נשק להגנה עצמית. מעבר לדיון הציבורי ולתחושת הבטחון האישי- נשאלת השאלה באם רכישת נשק יכולה להחשב (לפחות חלקית) כהוצאה עסקית המקנה הפחתת מיסים.
ראשית, גם אם ההוצאה תוכר- היא תוכר באמצעות רישום הרכישה כ"רכוש קבוע" והפחתתו על פני שנים. כלי נשק, בהגדרה, הוא מוצר שיכול לשמשנו לתקופה ארוכה ויש להתייחס אליו ככזה.
אבל- האם כלי נשק יכול להחשב כ"נכס ... ששימש לנישום לצרכי ייצור ההכנסה" (לפי ניסוח סעיף 88 לפקודת מס הכנסה)?
לטעמנו- התשובה חיובית: תחושת הבטחון חשובה לכל עסק ופעילות עסקית. פירמות מתקשרות מול ספקים ולקוחות שלא תמיד מוכרים להן, אנשים נוסעים נסיעות עסקיות, והחזקת כלי להגנה עצמית בהחלט יכולה להיות נחוצה- לא רק באיזורים בסיכון גבוה. ישראל כולה כיום היא איזור בסיכון גבוה.
ניתן לטעון שכלי הנשק (על פי תנאי הרשיון צמוד בדרך כלל לאדם מסויים) משמש את המחזיק גם מעבר לשעות הפעילות. אבל טיעון זה הינו חלקי בלבד. גם רכבו של בעל הפירמה משמש אותו לנסיעות פרטיות ולכן- כמו שהפחת על הרכב מוכר בשיעור מסויים, ניתן גם לקבוע שהפחת על כלי נשק יוכר במידה חלקית בלבד.
האם ניתן לקזז את המע"מ בגין רכישת כלי נשק (כאשר יש חשבונית מס)? מאחר וכפי שפורט, הכלי ישמש גם לצרכים עסקיים וגם פרטיים- יש לפעול על פי סעיף 18 (ב) לתקנות מס ערך מוסף, תשל"ו-1976. על פי סעיף זה, ניתן לקזז שני שלישים או רבע ממס התשומות (בתלות מה עיקר השימוש).
אם כך, מה שיעור הפחת על אקדחים?
שיעור הפחת על אקדחים לא נקבע כלל בתקנות אלא בחוזר מ"ה 14/91 “כפי שנקבעו בדיוני ועדת הפחת". באותו חוזר נכתב כי הפחת על אקדחים יהיה 2% לשנה. (אני נמנע מלהשען על הטיעון שבכך "מוכשר" האקדח כהוצאה מאחר ויש פירמות עבורן האקדח הוא כלי בייצור הכנסה כגון חברות שמירה)..
כבר ברמה העקרונית- חוזרי מ"ה מחייבים את הרשות- אולם לא את הנישומים ויש מקרים רבים בהם הנישומים תקפו חוזרים וזכו בבית המשפט.
ברמה הפרקטית, 2% פחת הם בלתי סבירים לחלוטין (אקדח ישמש 50 שנים?). ובנוסף, אין בכל החוזר אף פריט ציוד (להבדיל ממבנים) שנקבע לו פחת של 2% בלבד.
אם כך, מה שיעור הפחת הנכון והסביר? נטייתי היא לחשוב שבחוזר נפלה טעות הקלדה והשיעור צריך להיות 20% או 12% (הסיפרה "0” או "1” נשמטה).
לפיכך, לאחר התייעצות עם מומחים לגבי אורך החיים הסביר של אקדח- ניתן, לדעתנו,לתבוע לאקדח שיעור פחת של 12%.
בשולי הדברים- הוצאה שוטפת של תחזוקת האקדח (טיפולים, כדורים, הכשרה) תוכר על פי אותם הכללים.
לסיכום
לדעתנו, רכישת אקדח ניתנת להכרה מבחינת המיסים כלהלן:
- ברכישה כנגד חשבונית מס- ⅔ או ¼ ממע"מ התשומות ניתן לקיזוז.
- בטופס פחת ניתן להכיר ב- ½-¼ ממחיר הנשק (ללא המע"מ, כמובן) כרכוש קבוע.
- על האקדח ניתן לתבוע פחת בשיעור של 12%.
- ההוצאות השוטפות ניתנות להכרה על פי אותם עקרונות.