קיבלתי עשר. רק עשר
אז הרשות למסים האריכה את מבצע ה"גילוי מרצון" בעוד תשעה חודשים. שוב יש למעלימים זמן לכבס את מצפונם בלי לחשוש מסנקציות פליליות. יופי, נחמה.
יש בחוזר החדש של הרשות למסים כמה בשורות חיוביות. כך, למשל, נפתחה הדלת גם למעלימים "קטנים" (פחות מ- 2 מליון ₪) ולמעלימים שהגילוי מרצון לא מביא לתשלום מס משמעותי.
אבל- האם התהליך עצמו הביא תועלת או ניתן להחשב במוצלח? על פי הפרסום של הרשות למסים, התשובה היא חיובית עם יותר מ- 3,800 בקשות והון לא מדווח של יותר מ- 10.6 מיליארד שקל (רמז: פחות מ- 10.7 מיליארד שקל).
נכון, כל שקל חשוב, אבל אנו מדברים על הרמה הכוללת, הלאומית-
בואו נסתכל על הנתונים: התמ"ג בישראל הוא בערך טריליון שקלים לשנה. הכלכלה השחורה נאמדת באחוזים רבים מאוד. משה אשר (מנהל רשות המסים) מדבר על 50 מיליארד שקל בשנה. ה- OECD אומר 70 מיליארד שקל בשנה. אחרים נוקבים מספרים גדולים בהרבה.
בואו נשאר עם המספרים המינימליים- הון שחור של 50 מיליארד שקל בשנה, במשך אלוהים- יודע- כמה שנים. לאיזה סכומים זה מצטבר?
עכשיו בואו נשווה ל- 10 מיליארד שקל, אחרי מאמצי הסברה ופרסום של המדינה במשך חודשים ארוכים על כל גבעה רמה ותחת כל עץ רענן. לא רק המדינה- כל כותב ומומחה הזכיר וסיפר שוב ושוב ללקוחותיו וקהל שומעיו על ההזדמנות החד פעמית שיש לו.
אני חושב שעל כך ניתן לאמר "זה הכל?”.
שאלה מעניינת היא למה הכשלון הזה? למה עם כל המאמצים והמשאבים זה כל מה שהושג? לדעתי, לפחות חלק מהתשובה נמצאת בשאלה עד כמה המדינה רצינית בזה:
הגילוי מרצון נמצא איתנו רשמית מאז 2011 או 2012. למעשה, מאז ומעולם אדם שהחליט שהוא רוצה "ליישר קו" יכל לפנות אל מס הכנסה ולקבל הסדר דומה. אם כך, מה החד- פעמיות במבצע? מה מונע מהנישום לחשוב שתהיה לו את ההזדמנות גם מחר?
מה היקף האכיפה? מה המשאבים שגייסה המדינה לצורך מהלך של תפיסת הון שחור? התשובה עגומה (למעשה, כמעט כלום).
מה הענישה על עבירות מס? אם אתה עסק קטן שהעלים כספים קטנים- הענישה חמורה. אם אתה עשיר ו/או מפורסם, יגיעו אתך להסדרים נוחים, והדוגמאות ידועות.
אם המדינה היתה מתכוונת ברצינות להלחם בהון השחור, היא היתה נותנת לעבריינים כלכליים את היחס שהיא נותנת לאנסים או סוחרי סמים (כן, העלמת מס גורמת לנזק יותר חמור מסמים. כן, ניתן לתמחר חיי אדם). אם המדינה היתה מכבדת את עצמה, היתה מודיעה ש ___ הוא התאריך האחרון ומי שייתפס אחרי תאריך זה- יישב בכלא יום על כל שקל שהעלים ללא פשרות, ללא נסיבות מקילות, עם חובת ענישת מינימום ועם עיקול כל רכושו ורכוש משפחתו (כן, להביא את ילדיו אל סף חרפת רעב).
אבל זה לא קרה, וזה לא יקרה, ולכן המעלימים ממשיכים לבנות על מזלם הטוב (לפחות בשלב זה) והרשות למסים "מתהדרת" בפרוטות העלובות שהצליחה לגבות ממי שזרק לה פירורים.
בן ארצי כבר סיכם את הודעת הרשות למסים במילותיו.