הרחבת חובת הדיווח השנתי למס הכנסה
לקראת המועד האחרון להגשת דו"חות שנתיים למס הכנסה, ברצוננו להסב את תשומת לב הקוראים שבשקט בשקט, בצעדים קטנים, מס הכנסה פועל להגדלת מעגל המדווחים אשר חייבים להגיש דו"ח למס הכנסה.
להלן מספר דוגמאות למהלכים ומצבים שבהם אנשים נכנסים למעגל הדיווח ואינם נהנים מהפטור החל על מרבית השכירים בישראל:
- מי שהכנסתו (אפילו ממשכורת) מעל 6490,000 ₪ בשנה, חייב בדיווח. מי שיש לו נכסים בחו"ל בשווי של מעל 1,872,000 ₪, חייב בדיווח. תופתעו, אבל לא מעט אזרחים נופלים לקטגוריה זו. יש, למשל, מהנדסים או רופאים שמשכורתם מעל לברוטו של 50,000 ₪ וביחד עם שווי השימוש ברכב החברה חייבים בדו"ח שנתי.
- לפני כשנה וחצי, שלח מס הכנסה דרישה לכ- 106,000 אזרחים להגיש דיווח מקוצר. המהלך נועד לאתר אנשים שיש סיבה להניח שעליהם לדווח או לשלם מס. למשל, בעלי דירות נוספות. כתוצאה מהמהלך, אזרחים רבים מבינים שהם נכנסים לפחות למעגל ה"שווה בדיקה".
- מי שמכר ניירות ערך בשווי של למעלה מ- 811,560 ₪ חייב בדיווח. כלומר- אדם שמימש נכסים על מנת לרכוש דירה (למשל), מוצא את עצמו פתאום במעגל חייבי הדיווח. ברוב המקרים, הוא לא מודע לכך מאחר והמדובר בכסף שנצבר ביושר ושימש למטרה כשרה לחלוטין.
אז, ראשית, יש להיות מודעים לחובה זו. אי הגשת דיווח במועד הנה עבירה. הדיווח חייב להיות, ברוב המקרים, מקוון (שידור למחשב מס הכנסה) ואי ביצוע דיווח מקוון מהווה עבירה אף היא. מעבר לקיום העבירה, על אי דיווח במועד או אי דיווח מקוון, מוטלים קנסות ועיצומים אוטומטיים של 380-750-1,180 ₪ לכל חודש פיגור. עשו חשבון לבד באיזו מהירות יצטברו קנסות עתק רק בגלל חוסר תשומת לב. יודגש- הטלת הקנס אוטומטית, הקטנה וביטול דורשת אישור פקיד, כלומר: אל תבנו על זה…
השאלה השניה היא אם מס הכנסה מתארגן למהלך של חובת דיווח כללית של כלל האזרחים והתושבים. בעבר, משרד האוצר היה נגד חובת דיווח כללית משלל סיבות. מה עכשיו?
לדעתנו, מה שקורה הוא שהדיווח המקוון (האזרחים משדרים ישירות את הדו"ח למחשבי מס הכנסה וחוסכים למדינה את המשאבים) מאוד מפתה את נערי האוצר להטיל חובת דיווח כללית. אבל, האם זה יקרה? מסופקני- ישנם כוחות פוליטיים נגדיים המייצגים אוכלוסיות גדולות שהכנסתן לחובת הדיווח הכללי בעייתית.
ימים יגידו