סיפור בלהות

כבר הרבה זמן, באמת הרבה זמן לא קראתי ספר כה מפחיד, כה מצמרר, כה מעורר ביעותים כמו הדו"ח הכספי לשנת 2014 של המוסד לביטוח לאומי.
 
בתור מי שראה את סרטי פרדי קרוגר כשעשוע קל להתרגעות. אני האב אשר סיפר לבנותיו לפני השינה את הסיפור על רוז הקטנה והמזוודה האדומה. עלי לאמר לכם: המפלצת בת ה- 118 עמודים המשמימים המדוברת הנה סיפור באמת מפחיד:
 
בתור התחלה, מתברר שהביטוח הלאומי נמצא בגרעון של 55% מהתחייבויותיו. בואו נבין: אם אתה חושב שמגיע או יגיע לך שקל אחד מהמוסד (נגיד, בזקנתך), אתה יכול "לבנות" על 45 אגורות בלבד (למעשה, פחות אבל לאמשנה). (ע"מ 8 בחלק א')
 
ואם המצב כזה מחריד, מה עושים המוסד או המדינה בעניין? אז בואו נסתכל בע"מ 14 לדו"ח: המוסד מפסיד (טוב, הם משתמשים במילה "גרעון") כל שנה עוד כסף והרבה! הגרעון גדל השנה בכמעט 19% והוא ממשיך לגדול כל שנה בעשרות מליארדי שקלים. במילים פשוטות של אנשים רגילים? אנחנו בתוך בור והמוסד לבטוח לאומי ממשיך לחפור.
 
זוכרים את הרעש התקשורתי על 6,000 עובדי מגה שהיה איום של ממש על מקור פרנסתם? עכשיו תכפילו את זה בכ- 1,500 ותחשבו על 9 מליון אזרחי מדינת ישראל שאין להם באמת ביטוח לאומי. כשיקרה מה שיקרה, המוסד יכול להגיד "אין לי כסף". התמונות מכמירות הלב מיוון של הפנסיונרים הבוכים? זה הולך להגיע לכאן!
 
ועכשיו החלק ה"טוב" (כן, טוב מהסוג הזה…) מה עושה המוסד לבטוח לאומי כדי להתמודד עם האיום הקיומי הזה על אזרחי מדינת ישראל? על פי חוות דעת רואי החשבון של המוסד (ע"מ 78 בחלק ב' של הדו"ח) “להערכת מנהלת המוסד, ממשלת ישראל תעמיד למוסד את האמצעים הדרושים, ככל שיידרשו, לשם עמידה בהתחייבויותיו". יודגש- אני לא ממציא את המשפט הזה, הוא באמת כתוב!
 
אתה הבנת את זה ברוך? איך המוסד לבטוח לאומי מתכוון להתמודד עם הבור הכי גדול שיש בכלכלה הישראלית? עם "יהיה בסדר" או "הממשלה תשלם". ואם הממשלה לא תשלם? ואם הממשלה תשלם רק חלק ותדרוש מאיתנו האזרחים גם כן לשאת בחלק? יודעים מה? מי זו הממשלה שתשלם? הרי זה אני ואתה והמסים שלנו.
 
סיסמת המוסד: “לצידך, ברגעים החשובים של החיים". בראוו, אבל איך?
 
אז מה לעשות? על פי הפילוח לענפים (ע”מ 79 בחלק ב' של הדו”ח), עיקר הגרעון נובע בענפי הנכות הכללית והזקנה ושארים. אם כך, קורא יקר, אתה יודע מה לעשות: הזדקנת/ נפגעת ואין לך מספיק כסף ליום סגריר? תתאבד!

Comments

בעקבות הפוסט, נשאלתי באופן פרטי מה עם הפנסיה התקציבית שהגרעון המגולם בה הרבה יותר גבוה מזה שיש לביטוח הלאומי.

 

אמת, הפנסיה התקציבית מייצגת בעיה גדולה ורצינית, אבל יש כמה הבדלים:

 

ראשית, המדינה נכנסה למצב זה במודע ובעיניים פקוחות ויש לה אמדנים בהחלט טובים לגבי גובה החוב, פריסתו ומשך כיסויו. בבטוח הלאומי, אנו תוהים אם מקבלי ההחלטות בכלל מודעים למצב העניינים.

 

שנית, בעקבות המצב, הפנסיה התקציבית נעצרה לפני למעלה מעשור וכעת אין יותר כניסת עובדים לפנסיה תקציבית. כלומר, אם להשתמש בביטוי מהפוסט המקורי, המדינה גילתה שהיא בבור אבל הפסיקה לחפור. אנו לא רואים את זה קורה בבטוח הלאומי.

Blog | by Dr. Radut