אפקט ינואר- מבט חדש

מבוא

"זה היה בפברואר, זה היה אז בפשיטה הגדולה שלא השתתפתי בה. על שמה נתנו לי את השם ינואר". הגשש החיוור, שיח טבחים.

לקראת ראש השנה, ופרוש תשרי החדש עלינו, זה זמן טוב לחשוב על התחלות אחרות ובאופן קונקרטי על תשרי של הגויים, הקרוי ינואר. מאז ומעולם אנו יודעים על "אפקט ינואר" (לפחות 40 שנים) מקובל לחשוב שבחודש ינואר המניות עולות ובאופן חד. עשרות מחקרים בוצעו על כך, במשך שנים רבות. עד היום לא ידוע על הסבר טוב לתופעה וההסברים המקובלים נמצאים בדרך כלל בתחום הפסיכולוגי ו/או תכנון המס.

כמעט תמיד שווה לחשוב מדי פעם מחדש על מה ש"כולם יודעים". האם אפקט ינואר המפורסם עדין תקף? לפעמים העובדה שתופעה נכנסת לתודעה גורמת לשינוי כאשר חלקים רבים בציבור מתחילים לפעול על פי מה שצפוי לקרות. אולי קרה לאפקט ינואר מה שקרה לינואר (שייקה) שלנו מהגשש וזה בעצם לא ינואר?

הבדיקה

על מנת לבדוק את תקפותו הנוכחית של אפקט ינואר, אספנו נתוני תשואה החודשית של מדד המניות וניירות ערך הניתנים להמרה הרשומים בבורסה לניירות ערך בתל אביב - המדד הכללי (להלן- מדד תל אביב) בתשע השנים האחרונות (מאז 1996) ובדקנו כיצד הם מתנהגים. יצויין שהתקופה כוללת הן תקופות גאות והן תקופות שפל שעברו על הבורסה כך שהממצאים אינם מיוחדים לשוק דובי או שורי בלבד.

התשואה החודשית הממוצעת בתקופה היתה 1.48%, תשואה יפה לכל הדעות. ברור שהיו חודשים טובים (17.14% בחודש פברואר 2000) וחודשים הרבה פחות טובים (ירידה של 16.27% בחודש ספטמבר 2000) אולם הממוצע היה סביר בהחלט.

להלן טבלה של נתוני התשואה החודשיים הממוצעים (מדד תל אביב) לפי חודשים בתשע השנים האחרונות):

מדד תל אביב

תשואה חודשית ממוצעת

מ- 8/1996 ועד- 7/2005

תשואה

חודש

0.69%

ינואר

3.51%

פברואר

-0.61%

מרס

3.05%

אפריל

4.46%

מאי

1.20%

יוני

0.50%

יולי

-2.29%

אוגוסט

-0.85%

ספטמבר

-1.55%

אוקטובר

5.53%

נובמבר

4.16%

דצמבר

 

 

1.48%

ממוצע שנתי

מהנתונים ניתן לראות כי לא זאת בלבד שינואר לא היה החודש הטוב בשנה, הוא אפילו פחות טוב מהממוצע הרב שנתי. לעומת ממצא זה, בולטים מאוד החודשים האחרונים של השנה עם תשואה חיובית. מזכיר את הגשש החיוור?

הבה ננסה לראות את הנתונים בצורה גרפית:

תשואה חודשית ממוצעת

גם הגרף מראה באופן ויזואלי כי אפקט ינואר קורה בנובמבר דצמבר ואולי אף בפברואר. מתברר שמה ש"כולם" יודעים לא כל- כך עומד במבחן הסטטיסטיקה. כמה מפתיע...

אם כך, עולה השאלה אם זה רק אצלנו ה"עם לבדד ישכון" או שהמדובר בתופעה יותר מקיפה והשינוי הוא גלובלי. לשם כך, בדקנו את התשואה החודשית הממוצעת בתקופה זהה (9 שנים אחרונות) על מדד ה S&P 500 בארה"ב.

בממוצע, התשואה החודשית הממוצעת של מדד ה S&P 500 היתה 0.72% (בדולרים). אולם בבדיקה החודשית מתברר שוב כי חודש ינואר לא היה חודש חזק במיוחד בשנים האחרונות: 0.50% תשואה חודשית ממוצעת. מצד שני, בחודשים נובמבר ודצמבר התשואות היו 3.27% ו- 1.59% בהתאמה- הרבה מעל הממוצע החודשי.

להבהרת התמונה, מוצג שוב הגרף לעיל, והפעם עם התשואות החודשיות הממוצעות הן "שלנו" והן של ידידנו מעבר לים:

השוואה ישראל- ארה

הנתונים בארה"ב דומים לשלנו מהבחינה העקרונית שאפקט ינואר כנראה "נדד" אחורה לחודשים האחרונים של השנה. מה הסיבה לתופעה זו? האם ייתכן ששוק ההון פשוט מנסה "לתחמן" ולהתכונן לאפקט (ובכך מקלקל אותו)?

סיכום ומסקנות

המחקר לעיל איננו מחקר אקדמי ואנו מניחים שבאקדמיה כבר יהיו מי שיבדקו את הנתונים ביסודיות ואפילו ינסו להבין מדוע מתרחשת תופעה זו ומה ניתן לעשות בנידון.

האם ניתן להשתמש בסטטיסטיקה לעיל כדי לבנות אסטרטגיה ש"עושה כסף”? אם הייתי יודע את התשובה, הייתי שולח גלויות מהאיים המלדיבים (עם שמפניה מימין וזוגתי היפה בנשים משמאל) ולא כותב מאמרים... אבל עלי להזהיר את הקוראים: כולנו שמענו על הפרופסור לסטטיסטיקה שטבע באגם שעומקו הממוצע 40 ס"מ. כפי שאמר מרק טווין: יש שלושה סוגי שקרים: שקרים, שקרים גסים, וסטטיסטיקה.

אז תשקיעו, אבל בתבונה ובזהירות.

אחרית דבר

המאמר לעיל התפרסם במהלך החצי השני של שנת 2005. מעניין לבדוק מה קרה עם אפקט ינואר בתחילת 2006 ולהשוות לתשואה בחודשים האחרונים של 2005:

תשואת מדד מניות בבורסה

 

ת"א 100 S&P 500

 

3.29% 3.52%

נובמבר 05

4.10% -0.10%

דצמבר 05

2.60% 2.55%

ינואר 06

התוצאות הן כי למרות שחודש ינואר 2006 היה חודש עם תשואה נאה, הן בארץ והן בארה"ב, עדין לקראת סוף השנה היו חודשים טובים ממנו. אמנם, דצמבר 2005 בארה"ב לא הפגין תשואה מרשימה, אולם נובמבר 2005 מפצה עליו. בישראל הממצאים חדים יותר כאשר הן בנובמבר והן בדצמבר 2005 הציג שוק המניות תשואה גבוהה משמעותית מזו של ינואר 2006.

המסקנה (לדעתנו) ברורה: אפקט ינואר אכן "זז אחורה" והוא קורה כעת לקראת סוף השנה. לפיכך, אנו ממליצים לקוראינו גם בשנים הבאות לא להתבסס על אפקט ינואר מאחר ואולי פעם הוא עבד, אולם לא עוד.

Page | by Dr. Radut