רואה חשבון- אפשר בלי?

הערה כללית

מאחר והמאמר להלן נכתב לטובת האזרח מן היישוב שאיננו מומחה למיסים, הוקרב במספר מקרים הדיוק הדקדקני לטובת הסבר בהיר של המצב. כמובן שעל כל אדם לקבל ייעוץ מקצועי בהתאם לנתוניו הפרטניים.

השאלה העקרונית

כמנהלי פורום באינטרנט, וכמתמחים בטיפול בעסקים צעירים, לעיתים קרובות אנו נתקלים ביזם בתחילת דרכו אשר שואל אם באפשרותו לנהל את ספריו בכוחות עצמו כדי לחסוך בעלויות.

אין חולק על כך (לפחות אנו לא נתקלנו במישהו הטוען אחרת) שעסק מעל לגודל והיקף מסויימים זקוק למייצג מקצועי אשר ילווה אותו בדרכו.אולם מה עם אותם בעלי עסקים קטנים הנמצאים בתחילת דרכם ו/או היקפם הוא רק מעט יותר מתחביב? האם גם עליהם לשכור איש מקצוע או שבאפשרותם להתמודד בכוחות עצמם?

בשורות הבאות ננסה להשליט סדר בשאלה זו:

ההתנהלות השוטפת

ברוב המקרים, בעסק הקטן באפשרותך לנהל את ספריך בכוחות עצמך באופן סביר בהחלט. אם המדובר בעוסק פטור, הדבר ממש פשוט. אם המדובר בעוסק מורשה, אזי הדבר פשוט למדי. המדובר ב- TRADE OFF: אם אתה לא משלם בשקלים, אתה משקיע את הזמן הדרוש, אבל לא פעם זה כדאי לך.

עצתנו היא שתפנה לאיש מקצוע להתייעצות חד- פעמית. בדרך כלל הפגישה הראשונית תהיה בתמורה סימלית למדי. באותה פגישה תקבל את ההדרכה הדרושה באשר לחובות ניהול הספרים החלות עליך, והנהלים השונים שעליך לשמור.

תועלת נוספת שתצא לך מאותה פגישה היא העובדה שמעכשיו יש לך איש מקצוע שמכיר אותך ואתה אותו. כך, יהיה לך עם מי להתייעץ מחר כשתיקלע לסיטואציה שאינך מכיר או תרצה ייעוץ נוסף.

אם אתה מעסיק עובדים, תידרש לצורך הכנת המשכורות לפנות למייצג. התוכנה הדרושה למשכורות יקרה ומורכבת ונדיר שתהיה לעצמאי הצדקה לניהול עצמי של הדבר.

הדו"חות השנתיים

להבדיל מניהול הספרים היום- יומי, השבועי והחודשי, הרי שלצורך הגשת הדו"ח השנתי ולפעמים הצהרת ההון מומלץ בהחלט לפנות לסיוע מקצועי. הדו"ח השנתי הוא נושא מורכב עם סעיפים ותתי סעיפים רבים ולא יעזור- כדי למלא אותו נכון נדרש ידע מקצועי.

הדבר נכון אפילו יותר כאשר המדובר בדרישה להצהרת הון. טעות במילוי הצהרת ההון עלולה להתגלות רק אחרי שנים, בעת מילוי הצהרת הון שניה וביצוע השוואת הון טעות כזו, תיקונה עלול להיות קשה ומסובך.

אם מצבך הכלכלי אינו מאפשר לך לפנות לייעוץ מקצועי, מס הכנסה פותח בכל שנה (בחודשים אפריל- מאי, לקראת הגשת הדו"חות השנתיים)לשכות הדרכה לציבור במשרדי פקיד השומה. הייעוץ וההדרכה בלשכות אלו ניתן חינם ובאופן אנונימי. לדעתנו, הוא פחות טוב מהייעוץ שתקבל ממייצג (ותידרש להמתין לא מעט בתור) אבל זה בפירוש יותר טוב מלהגיש בכוחות עצמך לפיכך, אל תהסס- פנה ללשכות ההדרכה לציבור.

לקראת הדיון

אחת למספר שנים, תוזמן לדיון במשרדי רשויות המס. עצתנו היא חד משמעית: לצורך הדיון פנה לסיוע מקצועי ואל תלך לבד.

לעיתים אנשים משווים בין ייצוג עצמם בבית המשפט לייצוג מול רשויות המס. השוואה זו שגויה: בבית המשפט יושב שופט אובייקטיבי וחסר פניות אשר יאזין לך ויתן לך את ההזדמנות הראויה להשמיע את טענותיך. במשרדי פקיד השומה זה אתה מול המפקח, אין שופט אובייקטיבי ולאמיתו של דבר אינך מכיר את "חוקי המשחק" וכל הסיכויים הם שאם תייצג את עצמך, יהיה לך מייצג גרוע.

בנקודה זו, ראוי להזכיר כי פגשנו ברואי חשבון מן השורה הראשונה שכאשר הגיע תיקם לדיון, הם שלחו מייצג אחר בשמם (למרות שיש להם את כל הכלים המקצועיים). הסיבה היא שכאשר המדובר בתיק האישי שלך, אתה עלול להיות מוסח עקב התחושה האישית והלא אובייקטיבית שיש לכולנו כלפי עצמנו.

סיכום

ברוב המקרים, מייצג טוב (רואה חשבון או יועץ מס) יביא לך תועלת גדולה פי כמה וכמה משכר הטרחה הצנוע שלו.

אולם, באותם מקרים בהם המצב הכלכלי דחוק ואתה מוכן לשלם בעבודה (וזמן) לניהול ספריך במקום בשקלים, תוכל להקטין משמעותית את רכישת השירותים מהמייצג ועדין להתמודד לא- רע עם המצב.

בהצלחה

Page | by Dr. Radut