הטיפ השבועי 2015

ניתן לתבוע פיצוי מהרשות למסים

לרשויות המס יש כוחות רבים שאין לאזרח או לחברה מסחרית רגילה. אחד מאותם יתרונות הוא היכולת לעקל את רכושו של החייב, בלי שום הליכים מחוץ לרשות, בלי צורך להוכיח חוב לגורם חיצוני, בלי יכולת התנגדות של הנישום וכד'.

עם הכח חייבת לבוא, כמובן מאליו, אחריות וזהירות שלא להשתמש בכוחות אלו ללא הצדקה או באופן לא זהיר.

הבעיה היא שלגובי הרשויות יש "יד קלה על ההדק" והם בקלות רבה מקליקים על המחשב ומשדרים צווי עיקול לכל העולם- עיקול חשבונות בנקים, רכבים, משכורות וכד'. אגב, יותר מפעם אחת שמענו מגובי הרשויות שהמדובר ב"רוח המפקד" והדרישה להפעלה סיטונית של עיקולים מגיעה מהדרגים הגבוהים ביותר בהנהלת הרשות למסים.

היו מקרים בעבר  בהם הוגשו תביעות נגד המוסד לבטוח לאומי ומבוטחים זכו בפיצוי בגין עיקולים שלא בצדק שהוטלו עלינו (ראו, למשל, את הטיפ השבועי שלנו מתאריך 7/2/2010).

לאחרונה פורסם כי נישומה תבעה את מס הכנסה בגין עיקול שלא כדין את רכבה. באותו מקרה, “נעלמה" מכוניתה של הנישומה והיא חשבה שנגנבה (הודיעה למשטרת ישראל, פוצתה על ידי חברת הביטוח וכיוצ"ב). רק אחרי שנים התברר לה שהרכב נמצא במגרשי העיקול של הרשות למסים. בנוסף, לא היה לה שום חוב מס ולא קיבלה שום הודעה על כך שיש לה חובות לכאורה על מנת שתסדיר את הענין.

בגין התנהגות פגומה זו, חייב בית המשפט את רשות המסים לשלם לפנינה פיצוי בגין הנזקים שנגרמו לה עקב העיקול ותפיסת הרכב.

תאריך פרסום: 16/5/5015

מיסים בארה"ב ומיסים לעולם הבא

דן אריאלי, כלכלן התנהגותי ישראלי לשעבר ובעל חוש הומור מדהים כתב כמה ספרים (חלקם מצויינים ואחרים פנטסטים). בין השאר יש לו טור שבועי ב"כלכליסט" בו הוא עונה על שאלות קוראים. שוב, התשובות גם מוסיפות ידע וגם מנוסחות בלשון שתענוג לקרוא.

השבוע, חצי מהטור שלו הוא על נושאי מסים ואני ביאו בשלמותו:

כמה אמריקאים מעלימים מסים?

מהו שיעור האמריקאים שמרמים בתשלום המס? לי

 

אני לא בטוח, אבל הוא כנראה גבוה: מחקר של מכון Pew גילה שרשות המסים האמריקאית הפסידה ב־2010 270 מיליארד דולר בשל "תת־דיווח". וכמו שהסאטיריקן האמריקאי וויל רוג'רס אמר לפני אי אלו עשורים, "מס הכנסה מייצר יותר שקרנים מאשר גולף". אני מסכים איתו.

 מסים לא רק יוצרים שקרנים, אלא ממש הורגים. בארצות הברית יום הגשת דיווחי המס הוא 15 באפריל, ומחקר רפואי מ־2012 גילה שדווקא מספר התאונות הקטלניות באותו יום גבוה ב־6% לעומת ימים אחרים, כבר 30 שנה. העלייה הזאת לא חלה על אנשים בפנסיה, ומחמירה עם הזמן, במקביל להפיכת מערכת המס האמריקאית למורכבת יותר. אז אני לא יודע כמה מרמים, אבל אני מקווה שהשנה אנשים נזהרו יותר.

תאריך פרסום: 8/5/2015

 

לשכות ההדרכה והסיוע של מס הכנסה נפתחו לציבור

בתאריך 12/4/2015, נפתחו לשכות ההדרכה לציבור של מס הכנסה (לא שמס הכנסה באמת התאמץ להביא את האינפורמציה הזו לידיעת הציבור).

אדם החייב או רוצה להגיש דו"ח שנתי ואינו נעזר באיש מקצוע, יכול לפנות ללשכות ההדרכה כדי לקבל את הסיוע חינם ובאופן אנונימי. אמנם, זה כרוך בהמתנה מסויימת בתור, אבל השירות יכול לחסוך מעט כסף והרבה עגמת נפש כך שהוא מומלץ בהחלט.

בניגוד למה שכתוב במודעה, המועד האחרון להגשת הדו"ח השנתי הוא 31/5/2015, ומי שמגיש את הדו"ח המקוון (כמעט כולם חייבים בכך) המועד האחרון שלו להגשת הדו"ח נדחה ל- 30/6/2015.

וכמובן, אי אפשר בלי להתקומם שוב כנגד החוצפה הקבועה של הרשות למסים: במדינת ישראל, הלשכות תהיינה פתוחות עד 4/6/2015 (כמעט חודש לפני המועד האחרון להגשת הדו"חות). אבל במדינת תל אביב הלשכה תהיה פתוחה עד 30/7/2015- חודש אחרי המועד האחרון להגשת הדו"ח השנתי וחודשיים אחרי שהדלתות תינעלנה בפני התושבים הנחותים של "לא תל אביב"

תאריך פרסום: 25/4/2015

אורכה להגשת הדו"ח השנתי לשנת 2015

כידוע, על פי החוק, מי שחייב בהגשת דו"ח שנתי למס הכנסה, אמור להגישו עד ה- 30/4/2015.

בימים האחרונים פורסמה הוראה (בדומה לשנים קודמות) אשר נתנה אורכות להגשת הדו"ח השנתי לכלל הנישומים שמרכזה הוא דחיה במועד האחרון לדיווח עד ה- 30/6/2015 (חודשיים).

מי שאינו חייב להגיש דו"ח מקוון (קבוצה קטנה בעיקר של אנשים מבוגרים) נהנה מאורכה קצרה יותר וחייב להגיש את הדו"ח השנתי עד ה- 31/5/2015.

כהערת אגב, מי שמיוצג על ידי בעל מקצוע, נהנה מאורכות נדיבות יותר, בהתאם להסכמים בין לשכות המייצגים והרשות למסים.

לידיעת הנישומים המגישים את הדו"ח השנתי בכוחות עצמם.

תאריך פרסום: 16/4/2015

תגידו לסבא/ סבתא

לא מעט גימלאים חיים מחסכונותיהם. לפעמים המדובר בקיצבה מקרן פנסיה/ חברת ביטוח, אבל לפעמים זה מהריבית או התשואה על נכסיהם- אם אלו תיקי ניירות ערך או נכסים מניבים.

ברצוני להסב את תשומת לב הגימלאים החיים על הכנסות ריבית או רווחי הון מתיקיהם:

על פי החוק, הבנקים מנכים מהריבית ורווחי ההון מס הכנסה. לגימלאים ישנו פטור מסויים על הכנסות ריבית. אולם, במקרים רבים ההכנסות עוברות את הפטור הזה (13,440 – 16,560 ₪ לשנה) ואז הבנקים מנכים מס מההכנסה החורגת.

אבל! ישנן הקלות מסוי נוספות אשר הבנקים לא מביאים בחשבון:

בעלי הכנסות נמוכות (פחות מ- 62,760 ₪ לשנה ולמעשה קצת יותר) זכאים לפטור נוסף עקב היותם בעלי הכנסה נמוכה.

לכל תושב ישראל ישנן נקודות זיכוי בעצם היותו תושב ישראל. נקודות אלו מפחיתות את המס.

בחישוב לדוגמה שעשינו לזוג גימלאים בסימולטור של הרשות למסים, עלה כי הכנסת ריבית של 130,000 ₪ עדין פטורה ממס הכנסה למרות שהבנק ינכה על הכנסה זו מס של כ- 17,000 ₪.

אל יהיה הדבר קל בעיניכם ואל תחשבו שזה סכומים גבוהים או נדירים. מבוגר שמכר את דירתו כדי לעבור לדירה קטנה יותר או לדיור מוגן- יש סיכוי שנותר עם כסף ויש בהחלט אפשרות שהוא זכאי להחזרים ממס הכנסה.

עשה טובה לקרוביך וחבריך, קורא יקר. הגד להם לבדוק. מי שרוצה, שיבדוק בעצמו, מי שרוצה שיפנה לאיש מקצוע. אבל כאשר הזיקנה כל כך יקרה בישראל ומרבית הקשישים אינם סובלים מעודפי כספים- גם כמה אלפי שקלים יכולים להיות הפתעה נעימה.

תאריך פרסום: 11/4/2015

חירות, אחריות ורשלנות פושעת

(גלוי נאות: פוסט זה הוא "חפירה" לפוסט ראשון שלי השנה, מתחילת ינואר)

בקופות הגמל השונות, קיימים עשרות ומאות אלפי חשבונות בהם סכומים קטנים ביותר. בעקבות שינוי דמי הניהול באותן קרנות (מבוסס חקיקה), הסכומים בקופות אלו צפויים להישחק לאפס תוך כמה שנים.

משרד האוצר, כדי לסייע לחוסכים להציל את כספם, פרסם הוראה מיוחדת על פיה ניתן היה למשוך עד 31/3/2015 את הסכומים באותן קופות קטנות (עד 7,000 ₪ לחשבון) באופן קל וישיר, בלי שום תשלום של עמלה או מס. בנוסף, המדינה פירסמה שוב ושוב באפיקים שונים את האפשרות הזו והפצירה באנשים למשוך את כספם ולמעשה להצילו ממחיקה.

לאחרונה, מאחר ומעט מאוד אנשים (ההערכה עומדת על 20% מכלל החוסכים באותן קופות) משכו את כספם, הוארכה התקופה למשיכת הכסף בעוד שלושה חודשים, עד 30/6/2015.

באמת, מגיע למשרד האוצר שבחים את התנהלותו בנושא. אבל, מסופקני אם אותה הארכה תביא תועלת מהותית ולאמיתו של דבר- אינני משוכנע שבכלל זה ראוי.

החלק הקל? לא יועיל מאחר ומי שעד עכשיו לא דאג לעצמו, מה הסיכוי שפתאום "יתהפך" ויעשה את מה שלא עשה עד עכשיו...

אבל החלק החשוב- מי האיש הרע בכל הענין הזה? התשובה היא החוסך עצמו! אותם אנשים שהיתה להם את הזכות, קיבלו הודעה מפורשת בדו"ח השנתי שהגיע אליהם לפני כשנה. אותם חוסכים גם לא יכלו שלא להחשף לפרסום ולידיעות על זכותם זו. ובפועל, כ- 80% מהם בחרו שלא לעשות כלום.

זו רשלנות פושעת של אנשים כלפי עצמם. אנשים לא טרחו להגיב לידיעות ולא עשו אפילו את המאמץ המינימאלי הדרוש. יגיד החוסך הפוטנציאלי שזה רק 500 שקל (נאמר)? בסדר, אבל זה 500 ₪ שהוא הולך לתת מתנה לכרישי הפיננסים סתם. לא חבל???

יד על הלב- אם יבוא משרד האוצר ויגיד לאותם חוסכים: “לא דאגתם לעצמכם? בעיה שלכם- אכלתם אותה והלך הכסף" יהיה לי קשה לגנות אותו.

בחג החירות, חשוב לזכור שעם החופש באה גם אחריות, אנשים אמורים לקבל אחריות על כספם, על התנהלותם על חייהם. מי שמזלזל בצורה כה בוטה באחריותו זו לעצמו- זבש"ו!

סורי, לפעמים צריך להיות בוטה.

תאריך פרסום: 4/4/2015

יש גבול (זמן) לגביית הבטוח הלאומי

לא פעם, מקבלים אנשים דרישות תשלום הזויות מהמוסד לבטוח לאומי בגין חובות לכאורה מלפני 10 - 15 שנים. מי זוכר אחרי תקופה כה ארוכה? מי יכול להוכיח או לקבוע מה היה שם?

עד עכשיו, זה היה המצב ולא היתה התיישנות- דבר שהיה מאוד מכעיס ומתסכל. אמנם, יש לכל נושה את הזכות לגבות את חובו (לרבות המוסד לבטוח לאומי), אבל עד מתי? אין גבול?

לאחרונה תוקן החוק והוצבו מגבלות על גביית חובות עבר. במאמר מצויין (כרגיל), מסביר רמי אריה את שינויי החקיקה ומנתח את מה שניתן או לא ניתן לגבות.

קריאה מומלצת.

תאריך פרסום: 7/3/2015

מי גונב ממי- גירסת מבקר המדינה

על פי דו"ח מבקר המדינה 65 א' שפורסם לקראת סוף 2014 הרשות למסים כושלת במאבקה מול ההון השחור, מול ארגוני הפשיעה וכד'. הערכות ההון השחור במדינת ישראל נמדדת בעשרות מליארדי שקלים ובאחוזים רבים מהתל"ג.

עד כאן, אין חדש ובאמת- בגין "אטריות קרות" שכאילו, לא הייתי מטריח את קוראינו. עם זאת, ערן הילדסהיים המפעיל את בלוג "הכלכלה האמיתית" ציטט נתון נוסף וחשוב מדו"ח מבקר המדינה:

למרות שועדות מומחים המליצו יותר מפעם אחת על הנהגת חובת דיווח כללית במדינה, הגופים הממשלתיים כלכליים הרלוונטים מתנגדים למהלך. מרתקת במיוחד סיבה ד' לנימוקי המדינה: “המהלך יפגע בהכנסות המדינה, שכן תושבים יקבלו החזרי מס שעד כה לא נדרשו".

חשוב לחזור על הטיעון מאחר והוא מרתק- המדינה מודה בפה מלא שאזרחים רבים משלמים מסים בשיעור גבוה יותר ממה שהם חייבים. אבל טוב לה להנות מן ההפקר והיא לא מעודדת את האזרחים לבקש את ההחזרים המגיעים לה.

זו התנהגות שמתאימה אולי לגוף מסחרי (גם שם, את דעתנו על ההתנהגות הראויה לא נטרח לציין). אבל המדינה איננה גוף מסחרי והיא איננה אמורה להנות מטעויות ותקלות במערכות השונות.

אבל זו המדינה, וזה המצב. ומבקר המדינה מאשר את מה שאנשי המקצוע יודעים מזה שנים רבות. אנחנו פריירים, ועוד של משרד האוצר...

לכן, אזרח יקר/ שכיר: בדוק את מצבך (יש סימולטור באתר מס הכנסה). אם מגיע לך החזר- למה לוותר עליו?

תאריך פרסום: 14/2/2015

הטבות מיסוי, כותרות שערויתיות ועובדות

בימים האחרונים, השיח הציבורי ברשתות החברתיות ובמקומות נוספים גועש מאחר והירשזון (שר אוצר לשעבר, הורשע בגניבת כספים מהסתדרות העובדים הלאומית) זכה לכאורה להקלות מס על הגניבה ממעבידו. כותרות כגון "תקדים הירשזון בעליון: גנב שמחזיר כסף זכאי להחזר מס" (גלובס) או “תקדים: הירשזון יקבל בחזרה 50% מהמס ששילם על הכסף שגנב" (כלכליסט) תורמות אף הן להלהטת האוירה והדיון.

אז למען הסדר הטוב, בואו נסדר קצת את העובדות:

  1. אברהם הירשזון (הדיון בבית המשפט העליון היה על עוד תיק, אבל הוא הדמות הציבורית המעניינת) באמת הורשע בגניבת סכומי כסף ניכרים. בגין עבירה זו הוא נענש כחוק  כולל מאסר בפועל.
  2. בעקבות הרשעתו, החזיר הירשזון את הסכומים (או חלק ניכר מהם, תלוי בגירסה) לגופים מהם נגנב הכסף.
  3. על הסכומים הנגנבים, אין מחלוקת שיש חובת תשלום מס.
  4. טענת הירשזון (ודמארי, בתיק השני) היא: מאחר וכספים הוחזרו, עלינו לשלם מס על ה"נטו" שנותר בידינו ולא על הברוטו.
  5. בית המשפט העליון קיבל (במידה חלקית!) את הטענה שמסים משלמים על ה"רווח נטו".

אז מה יש לנו? דיון טכני למדי על שאלת מס אמת על גניבה. אבל ממש לא הקלות מס לגנבים. שוב הכותרות צעקניות, מרבית האנשים לא קוראים את הידיעה ויותר מכך- אני מוכן להתערב שרוב העיתונאים שעסקו בפרשה לא טרחו לקרוא את 92 עמודי פסק הדין.

למה זה חשוב, קורא/ת יקר/ה? כי מחר ניתקל בעוד כותרת צעקנית, בעוד טענה דרמטית או שערורייתית. חשוב לזכור שייתכן וזה כלום/ שהעובדות שונות.

אז לפני שמאמינים לעיתונים ו/או עיתונאים, לבדוק!

תאריך פרסום: 7/2/2015

 

עדכון סכומים במע"מ

בתאריך 22/1/2015 פורסמו הסכומים המעודכנים במע"מ לשנת 2015.

הסכומים המרכזיים האמורים לעניין את הקוראים הם:

  • תקרת ההכנסות של עוסק פטור נותרה ללא שינוי: 79,482 ₪ לשנה.
  • ההחזר המכסימלי שעוסק מורשה יכול להגיש בדאר ללא פירוט מסמכים ירד ב- 18 ₪ ועומד על 18,787 ₪ לדו"ח. מעניין מה הסיבה לשינוי, להבדיל ממרבית הסכומים האחרים של רשויות המס.

יוזכר כי מדרגות מס הכנסה לא השתנו מאחר ועל פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, האינפלציה בשנת 2014 היתה 0.2%- (כן, ירידת מחירים). רק לי נדמה שהלשכה והציבור חיים בשתי מדינות נפרדות?

תאריך פרסום: 31/1/2015

שירות חדש של הביטוח הלאומי. או נבזות?

הביטוח הלאומי הודיע לאחרונה כי החל לפעול שירות חדש בסניף תל אביב -  זימון תורים בחיוג מקוצר למספר 8321*. השירות יחסוך את זמני ההמתנה של הלקוחות בסניף ויאפשר קבלת שירות מהיר ללא המתנה בתור.

השרות לכשלעצמו, יופי. אבל מה שמרתיח אותי זה ששוב הוא ניתן לתושבי תל אביב בלבד ותושבי מדינת ישראל הנם אזרחים סוג ב' ושימשיכו לעמוד בתורים ולאבד שעות וימים בנתניה,  חיפה או באר שבע.

אמנם, הביטוח הלאומי מציין בשולי ההודעה "לעת עתה, השירות זמין רק בסניף תל אביב, ונבחן כפיילוט שאם יצליח, יופעל בשאר חלקי הארץ". כלומר בהמשך גם התת- אזרחים יזכו לשירות אבל, אם להגיד בעדינות, אני לא מאמין להם:

כאשר עושים פיילוט, עושים אותו במקום קטן/ נסיוני, לא במקום הכי גדול ומרכזי של המוסד. זה לא נשמע אמין. זה נשמע כמו עלה תאנה.

יודעים מה? בסדר, מוכן לתת להם את הקרדיט שהם לא משקרים- בואו נעשה נסיון: כמה זמן אמור להמשך פיילוט? תוך כמה זמן השירות יורחב גם לאזורים אחרים? האם חצי שנה לדעתכם זה זמן סביר? יותר? פחות?

בואו נבדוק את הביטוח הלאומי והבטחותיו.

תאריך פרסום: 18/1/2015

החסכון הפנסיוני- אחריות אישית או רשלנות פושעת

כמה הערות בנושא הביטוח הפנסיוני

רבים מאיתנו לא באמת יודעים וזוכרים את כל הקופות והקרנות שיש להם. בכל פעם שהחלפנו מקום עבודה, נפתח לנו חסכון חדש (ברוב המקרים- מאחר ולסוכן הביטוח היה משתלם לפתוח חשבון חדש במקום להמשיך את הישן). לפעמים יש חסכונות שאבא/ סבא פתח כשהיינו ילדים וכד'.

ביוזמת משרד האוצר, קיימת "המסלקה הפנסיונית" שבה ניתן לקבל מידע על כל חסכונותינו הפנסיוניים בכל הגופים- ביטוח, גמל, פנסיה או השתלמות.

השירות כרוך בתשלום קטן, אבל מי שרוצה להשליט סדר בחשבונותיו וחסכונותיו, הענין יכול להועיל לו.

איפו הבעיה? הבעיה היא שיותר מדי אנשים מזניחים הזנחה פושעת את חסכונותיהם הפנסיוניים.

בעקבות שינוי צפוי בעמלות, בוצע שינוי חקיקה המאפשר לאנשים שבחשבונם פחות מ- 7,000 ₪ למשוך את כספם ללא קנס וללא מס. הקרנות (שתומכות במהלך!) הודיעו לכל החוסכים הפוטנציאלים על האפשרות עוד בתחילת 2014. גם מבחינה טכנית, המדובר במהלך פשוט למדי.

כמה אנשים ניצלו את האפשרות למשוך את כספם? על פי ידיעה בתקשורת, פחות מ- 10% מכלל החוסכים.

יודגש כי מעוד כשנה דמי הניהול בקרנות יועלו כך שתוך שנים ספורות, אותם כספים שלא יימשכו יימחקו לאפס.

אז תגיד שלא מדובר בסכום משמעותי? קיבלתי, יופי לך. אבל לקחת סכום לא משמעותי ולתת אותו לבנק במתנה? מי הדביל שעושה את זה? מי יפתח את ארנקו ויתן במתנה כמה מאות שקלים לכרישים הפיננסים?

ובאותו ענין, סיפור אישי: לפני מספר שבועות, גיליתי מוצר חסכון לטווח ארוך/ פנסיוני שלדעתי מעניין לי ויכול לעניין אנשים נוספים.

פניתי לכ- 20 לקוחות שאני יודע את מצבם הכלכלי והפנסיוני (ולכן חשבתי שמתאים להם) וסיפרתי להם על המוצר.

מתוך ה- 20, 8-10 אמרו לי שזה לא מתאים להם והיתר (10-12) אמרו שזה מעניין וביקשו פרטים. מתוך אותם אנשים, רק 2 פנו בפועל אל ספק המוצר לברור פרטים.

מה אומרים שני הסיפורים על האחריות האישית של אנשים? על המודעות שלהם לעתידם?

בחודשים הקרובים נקבל מחברות הביטוח/ קופות גמל/ קרנות פנסיה והשתלמות את הדו"חות השנתיים. חלק מאיתנו אפילו לא יפתח את המעטפות. זה פשע כלכלי כלפי עצמך ומשפחתך השקול ללקיחה של חבילת שטרי כסף ושריפתם- עד כדי כך.

אני מפציר בפניך, קורא יקר. כשהמעטפה תגיע, פתח אותה. זה הכל, רק תפתח אותה ותוציא את תוכנה. זה הכל. אני מבטיח ל- 80% מהקוראים שהפעולה הטפשית הקטנה הזו תביא להם תועלת. אז בבקשה.

תאריך פרסום: 10/1/2015

Page | by Dr. Radut