הטיפ השבועי 2009

 

עדכונים בסוף שבוע מוטרף

ביום 1/1/2010 יורד המע"מ בישראל ל 16.0%. המדובר בירידה בשיעור המע"מ של מחצית האחוז.
להלן כמה מספרים שימושיים עם שיעור המע"מ החדש:
שיעור המע"מ
כאשר אנו מקבלים חשבונית מס כולל מע"מ, נאמר על סך של 100.00 שקלים, המע"מ הכלול בחשבונית הוא 13.79 שקל וההוצאה עצמה היא 86.21 שקלים.
הוצאה מעורבת
לעיתים ההוצאות נחשבות כהוצאות מעורבות, דהיינו: חלק מהחשבונית מהווה הוצאה עסקית וחלקה הוצאה פרטית. ברוב המקרים, מרבית ההוצאה או השימוש הוא למטרות העסק. דוגמא להוצאות מהסוג הזה: דלק, חשבון הטלפון הנייד. בכזה מקרה, שני שליש בלבד מהמע"מ ששולם ייחשב כמע"מ תשומות.
כאשר אנו מקבלים חשבונית מס כולל מע"מ, נאמר על סך של 100.00 שקלים, המע"מ המוכר כתשומות יהיה 9.20 שקלים ואילו ההוצאה למס הכנסה (לפני תיאומים) תהיה 90.80 שקלים.

תקרת ההכנסות לעוסק פטור

בשנת 2010, תקרת ההכנסה של עוסק פטור הועלתה ל- 73,300 שקל לשנה.

מאמר חדש

לאור השינויים בחקיקת המיסוי ביומיים האחרונים, פרסמנו מאמר חדש- ככה לא עושים חוקים.

תאריך פרסום: 31/12/2009

מאמר חדש שפרסמנו

פורסם, במדור המאמרים שלנו מכתב גלוי שכתבנו לנשיא לשכת רואי חשבון לרגל כניסתו לתפקיד.

אנו מציעים לו במאמר שני נושאים חשובים שלדעתנו ראוי שלשכת רואי חשבון תקדם.

המאמר פורסם (בשינויי עריכה) בחוברת "רואה החשבון"

תאריך פרסום: 25/12/09

נסיון ולקח

לפני מספר שבועות הרצתי בפני מורים בשנת שבתון במסגרת קורס שהם עוברים. במסגרת ההרצאה, ציינתי את מה שמובן מאליו על כך שחובתם לבדוק באם מגיעים להם החזרים ממס הכנסה מאחר ולפחות בשנת השבתון שלהם כמעט בוודאות הם זכאים להחזרים.

היתה הסכמה כללית בכיתה על כך שלמורים מגיעים החזרים, ואז ביצעתי בדיקה פשוטה: שאלתי מי מהם ביצע בדיקה או ביקש החזרים בשנת השבתון הקודמת שלהם. מתוך 15 מורים בכיתה, 12 ידים הורמו.

80% מהמורים (ומורים זו קבוצת אוכלוסיה משכילה ומודעת) לא בדקו ולא תבעו החזרי מס למרות שרובם היו מודעים לכך שמגיע להם!

אם זו תמונה מייצגת, יש לנו כאן "הצפה" של בעיה גדולה (הידועה מזה זמן רב למייצגים): שלטונות המס מחזיקים בסכומי כסף גדולים השייכים לנו ואינם מחזירים אותם פשוט כי אינכם מבקשים.

אז קדימה: בצעו בדיקה פשוטה ואם מגיע לכם החזר, בקשו אותו

תאריך פרסום: 20/12/2009

היערכות לקראת תום שנת המס- היבטים עסקיים

אחרי שבשבועות הקודמים העלינו מספר נקודות כיצד להערך ברמת הדו"ח השנתי לקראת תום שנת המס, ברצוננו להזכיר מספר נקודות במסגרת ההתנהלות העסקית שחובה לכסות לקראת תום שנת המס במטרה לחסוך במסים.

מלאי מת

בכל עסק המחזיק מלאי, קיים גם מלאי מת- מוצרים חסרי ערך אשר אין סיכוי למכרם ואשר יוצרים רק עלויות והוצאות בעצם קיומם. המחקר האקדמי מגלה שבמקרים רבים, המלאי המת גבוה יותר ועלות החזקתו יקרה יותר מאשר חושבים בעלי הפירמה.

לקראת תום שנת המס, זו הזדמנות מצויינת להשמיד את המלאי המת הזה ובכך גם לשפר את יעילות הפירמה וגם לחסוך במסים מאחר ובעצם השמדת המלאי ניתן לגרוע אותו מהספרים.

על פי החוק, אנו מחוייבים להודיע למס הכנסה מראש על כוונתנו לבצע השמדה של מלאי מת ולהזמינם להיות נוכחים בעת הביצוע (הם לא יגיעו). במקביל, מומלץ לתעד את ביצוע ההשמדה (למשל- צילום המהלך) כדי שיהיה תיעוד מסודר. במקרה של חברה בע"מ, רואה החשבון של החברה יבקש להיות נוכח בזמן השמדת המלאי המת.

חובות רעים

אחד התוצאות של המשבר הכלכלי שהכה בנו היא שלא פעם הגענו לחובות אבודים או קשי גבייה. הלקוחות שלנו (גם ובמיוחד ההגונים שבהם) נתקלו בקשיים רבים ולא פעם פשוט לא מצליחים לעמוד בהתחייבויותיהם לספקים (אנו).

בניתוח קר של המצב העסקי, אנו מבינים שיש מקרים שבהם לא נצליח לגבות את מלוא החוב. באותם מקרים, כדאי להגיע להסכם מסודר עם בעל החוב עוד לפני תום שנת המס. בהתבסס על הסכם זה, נוכל להכיר בהפסד מהחוב האבוד (החלק עליו נוותר). בלי הסכם, צפויים לנו קשיים גדולים בשיכנוע רשויות המס בקיומם של חובות רעים.

ניתוב הכנסות והוצאות

בשנים כתיקונן, אנו מנסים לדחות הכנסות ולהקדים הוצאות לקראת תום שנת המס, במטרה לדחות מסים לשנים הבאות (כמו בבדיחה הקלאסית: עד שנה הבאה יש עוד הרבה זמן. או שהמלך ימות, או שהכלב ימות, או שאני אמות).

ייתכן והשנה אין הצדקה לפעילות שכזו ויש מקום אפילו לפעילות הפוכה: שנת 2009 היתה שנה קשה שבה מרבית העסקים נפגעו בהכנסותיהם וברווחיותם. עם זאת, החודשים האחרונים של השנה מביאים אינדיקציות שהחלק הקשה מאחורינו ואנו במגמת שיפור.

אם אכן זה המצב, הרווחיות בשנה הבאה צפויה להשתפר. לכן, אין טעם להוסיף ולשפר אותה על ידי דחיית הכנסות והקדמת הוצאות. ייתכן אפילו שכדאי לפעול הפוך כדי להעביר רווחים לשנת 2009 ולשפר את ניצול מדרגות המס הנמוכות יותר.

תאריך פרסום: 11/12/2009

תשלומי חובה עוד החודש

כפי שציינו לפני מספר שבועות, ישנה כדאיות גדולה בביצוע הפקדות פנסיוניות השונות לקראת סוף שנת המס. המדובר בהשקעות הנושאות תשואה נאה, גם בהתעלם מהטבות המס הגלומות בהן.

השבוע, ברצוננו לדבר על שני תשלומי חובה (או כמעט חובה) שיש לבצע לפני תום השנה.

בטוח לאומי

באם קיים חוב בטוח לאומי, לרבות השלמת הפרשות בגין רווחי 2009, חשוב מאוד לבצע את התשלומים עד לתאריך 31/12/2009.

התשלומים לבטוח הלאומי (לא כולל מרכיב מס הבריאות) מקנים ניכוי והטבת מס בשיעור של 52%. המשמעות היא שתשלום של 1000 שקל לביטוח הלאומי יכול להביא לחסכון מס של עד 166 שקל. מאחר ובכל מקרה נצטרך לבצע את התשלום, הרי שעדיף כעת כדי לחסוך במס.

גם אם אין לנו את הכסף, ניתן להגיע להסדר תשלומים עם הבטוח הלאומי באמצעות כרטיס אשראי. מבחינת הביטוח הלאומי, זה ייכלל באישור שלהם כתשלום שבוצע עוד השנה (למרות שכרטיס האשראי שלנו יחוייב רק בשנה הבאה).

קרן השתלמות

נכון, אין חובה חוקית להפקיד בקרן השתלמות, אולם מי שלא מבצע זאת הוא פושע כלפי עצמו.

כפי שכבר נטען והוכח, ההשקעה בקרן ההשתלמות משתלמת ביותר כלכלית. לא רק שהקרן מניבה תשואה נאה (תזכורת: רווחי הקרן פטורים ממס עד התקרה), אלא גם שהכסף ניתן למשיכה אחרי 6 שנים. למעשה, זה האפיק האחרון שבו ניתן לחסוך לטווח בינוני על חשבון רשויות המס.

מבחינת מסים, ההשקעה בקרן השתלמות מניבה תשואה נאה ביותר. במצבי קיצון ניתן להראות שהפקדה נוספת לקרן ההשתלמות של 1,000 שקל תביא לחסכון בתשלומי מס של 555 שקלים (למרות שברוב המקרים החסכון יהיה "רק" כ- 350 שקל).

נסו לראות את התשואה: הנך משקיע נטו 650 שקל ונרשמים לזכותך 1,000 שקלים בין לילה. מישהו יכול להציע לכם תשואה אפילו דומה לכך ועוד בלי שום סיכון?

ניתן להפקיד בקרן ההשתלמות 7% מהרווח השנתי עד תקרה של 16,380 שקלים. נצלו אותה.

תאריך פרסום: 4/12/2009

להחליף מכונית? להזדיין בסבלנות עד ה- 1/1/2010!

התקשורת מלאה במודעות ובידיעות (רובן פרסום סמוי) על הכדאיות בהזדרזות בהחלפת מכונית לפני ה- 31/12/2009. ההסבר המרכזי הוא מיסוי: מכוניות שיירכשו עד לתאריך זה ישלמו שווי שימוש פרטי במס על פי השיטה הנוכחית ואילו מכוניות שיירכשו החל מ- 1/1/2010 ישלמו מסים לפי השיטה החדשה המתוכננת להכנס לתוקף (השיטה הלינארית). הטענה היא שהשיטה החדשה מרעה את מצב בעלי הרכב הצמוד ובעלי העסקים בכלל.

על פי השיטה הנוכחית, שווי השימוש ברכב צמוד הנו סכום קבוע בהתאם לקבוצת הרישוי של המכונית. על פי השיטה הלינארית, שווי השימוש יהיה אחוז קבוע ממחיר המחירון של המכונית.

בדקנו את הנתונים ולדעתנו, ברוב הגדול של המקרים (אם לא בכולם), מי שרוצה לרכוש מכונית חדשה, ראוי שימתין עד ה- 1/1/2010 וזאת כדי ששווי השימוש שלו יחושב על פי השיטה החדשה.

גם במקרים בהם על פי השיטה החדשה שווי השימוש בשיטה החדשה גבוה יותר, זה קצר מועד. אחרי שנה (למשל), על פי השיטה הישנה נמשיך לשלם את אותו שווי שימוש אבל על פי השיטה החדשה נשלם אחוז ממחיר המחירון של רכבנו (ורכב בן שנה מחירו יורד ואפילו מאוד) כך שתשלומיינו יצטמצמו במקביל.

הסטטיסטיקה אומרת שמי שרוכש מכונית חדשה (רכישה או ליסינג) יחזיק ברכבו 3 שנים. כלומר, ברוב התקופה יהיה לו רכב שמחיר המחירון שלו נמוך יחסית. לפיכך, כמעט תמיד תשלום המס על פי השיטה החדשה יקטן.

כהערת אגב, המעבר לשיטה הלינארית מעלה באופן מהותי ביותר את הכדאיות שברכישת מכונית משומשת. העלות נמוכה יותר ותשלומי המס מצטמצמים דרמטית (לגבי השאלה מה עדיף- מכונית יד שניה בזול או מכונית חדשה ביוקר, יש לפנות למומחים בתחום הרכב).

לכן- בנוסף לידיעה הכללית שכאשר המדובר בהוצאה כספית, כדאי להמתין כאן יש לנו ידיעה קונקרטית: אם לרכוש או להחליף מכונית- להזדיין בסבלנות עוד חודש....

תאריך פרסום: 28/11/2010

הפקדות סוף השנה. כדאי? חובה!

שנת 2008 היתה השנה הנוראה של קופות הגמל עם הפסד ממוצע של 16.39% בממוצע הכללי והפסד ממוצע של 19.15% לחמשת הקרנות הגדולות (עצמה, גדיש, תמר, קה"ל וכנרת). בעקבות ההפסדים, חוסכים רבים החליטו להדיר את רגליהם "לנצח נצחים ולעולמי עד" מהפקדות בקופות וקרנות האלו.

טוב, זו תופעה רגילה של עם ישראל אחרי שהוא נכווה. אולם, לקראת תום שנת המס הנוכחית מן הראוי לבדוק אם החלטה זו הגיונית או מתאימה לנתונים, בהתבסס על התוצאות הכלכליות, ובהתעלם מהטבות המס הגלומות בהשקעות.

לאחרונה פורסמו תשואות קופות הגמל לאוקטובר 2009 (כל הנתונים נלקחו מאתר גמלנט של משרד האוצר). אם נסתכל על התוצאות מינואר 2008 ועד אוקטובר 2009, נראה כי התשואה השנתית הממוצעת היא 3.12%. אגב, מבין חמשת הקופות הגדולות שהוזכרו לעיל, רק כנרת עדין נמצאת בתשואה שלילית וטרם החזירה את הפסדיה (חמור, אולם זו רק אחת מחמישה).

נכון, תשואה שנתית של 3.12% זו תשואה נאה, אולם לא מרשימה. אבל בצד הזכות חשוב לזכור שתשואה זו מחקה במהירות את ההפסדים של שנת 2008 הקשה. לפיכך, יש כאן מידע מיידי על היות המשבר פחות חמור ממה שהכותרות הצעקניות עשו.

כדי ליצור השוואה ראויה, מאחר וחסכון בקופות גמל וקרנות השתלמות הינו חסכון ארוך טווח באופיו, בדקנו את התשואה הממוצעת מאז קיום הנתונים בגמלנט: ינואר 1999. בטווח ארוך זה (קרוב ל- 11 שנים) התשואה השנתית הממוצעת היא 7.87%. גם מי שפדה את החסכון שלו בדצמבר 2008 (שיא המשבר) ראה תשואה שנתית ממוצעת של 5.90%.

לסיכום, בניגוד לטווח הקצר שהתקשורת מסתכלת עליו, ובניגוד לכותרות הצעקניות, ההשקעה בקופות והקרנות הנה השקעה אטרקטיבית. יש לכך סיבות רבות, אולם התוצאה חד משמעית- חסכון ארוך טווח הנו חסכון משתלם. ועל זה יש כמובן להוסיף את התועלת שבחסכון המס שיש לרוב החוסכים והמשקיעים.

תאריך פרסום: 21/11/2009

עד כמה כדאי לעבוד בתל אביב

לאחרונה, פרסם הבטוח הלאומי סטטיסטיקות מפורטות על רמות השכר לשכירים וההכנסה של עצמאים במיון רבים ומעניינים. אמנם, הנתונים באיחור מסויים, אולם המגמות קבועות לאורך זמן. מפתיע לגלות שנתוני הביטוח הלאומי מפורטים יותר מאלו המפורסמים על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

הקוראים מוזמנים לעיין בסקר עצמו המתפרסם באתר הביטוח הלאומי (קישור ישיר) ולדלות מהנתונים את הפרטים המעניינים אותם.

מתוך שפע הנתונים שהתפרסמו, בחרנו להסתכל על נתוני השכר הממוצע לשכירים וההכנסה הממוצעת לעצמאים לפי יישוב המגורים. מנטיה אישית, אנו מצגים את הנתונים של 3 ערים: חיפה, נתניה ורעננה.

אם משכורתו של השכיר תושב תל אביב היא 100 (הבאה לבסיס אחיד), הרי שמשכורתו של חיפאי היא 94, הנתנייתי ישתכר 77 ותושב רעננה כ- 122.

בהשוואה לעצמאים (אגב, “משום מה" העצמאים מדווחים על הכנסות נמוכות יותר מהשכירים) התמונה דומה: עצמאי תושב חיפה ירוויח 82, תושב נתניה 73 והרענני 110. הכל בהשוואה ל- 100 שמרוויח תושב תל אביב.

כמובן שהכל סטטיסטיקה ובכל עיר ישנם תושבים המרוויחים יותר או פחות, אולם כנראה שהאמירה על ערים עשירות יותר או פחות איננה מופרכת לחלוטין.

איננו אומרים שלאור הנתונים עלינו להחליף דירה כדי לשפר את משכורתנו, איננו בטוחים שכך זה עובד. אבל קורא יקר, אם יש לך בן צעיר- עודד אותו להתחתן עם תושבת רעננה (או, יותר טוב- עודד אותו להתחתן עם מליונרית).

תאריך פרסום: 13/11/2009

מעשה קשה בזוג שזלזל בביטוח הלאומי

סיפור אמיתי ששמעתי ממקור ראשון

זוג חביב העסיק עוזרת בית (אגב, עובדת זרה) בלי לטרוח ולשלם עליה את דמי הביטוח הלאומי המחוייבים על פי החוק.

ערב חורף קר אחד, העוזרת הדליקה את הקמין, אולם חלק מחומר ההצתה גם נזל על בגדיה וכאשר האש בקמין נדלקה, אותו הדבר קרה לה.

כמובן שהזוג שלנו, אחרי שכיבה את הגברת העביר אותה לבית חולים להמשך טיפול.

למרבה המזל, הכוויות לא היו בדרגה החמורה ביותר והטיפולים כולל האשפוז לא היו ארוכים ויקרים. החשבון שהוגש לזוג בגין ההוצאות הרפואיות: 150,000 שקל.

המדובר, כמובן, בסכום עצום. ברוב המקרים, הביטוח הלאומי משלם את החשבון כי כל אחד מבוטח בביטוח בריאות ממלכתי. אבל! מאחר וכאשר הגברת הגיעה אל בית החולים היא סיפרה שזה קרה במסגרת עבודתה כעוזרת בית, היה צורך להפעיל את ביטוח תאונות העבודה במסגרת הביטוח הלאומי.

כזכור לעיל, הזוג שלנו "חסך" בדיווח ותשלום דמי ביטוח ולכן אין ביטוח לאומי ועליו לשלם את מלוא הסכום (150,000 שקל- חצי דירה יפה במקום סביר).

קוראים יקרים, אני חייב להזכיר ולחזור ולהזכיר. עוזרת בית זה מקצוע מסוכן. הגברת הזו עובדת עם חומרים חלקלקים, עם חומרים חריפים, אם יקרה לה משהו (טפו, טפו, טפו) איפו אתם תעמדו?

מהיכרותנו, רוב אלו שלא משלמים דמי ביטוח לא עושים זאת כדי לחסוך את האחוזים הבודדים, אלא מפאת רשלנות ו/או "נזלנות", הם לא פונים למוסד ולא מדווחים על העסקת עוזרת בית ואז ביום פקודה- הם בצרה.

אל תתנו לזה לקרות לכם! התקשרו מייד לביטוח הלאומי (חיוג מקוצר 6050*), דווחו שאתם מעסיקים עוזרת בית ובקשו שישלחו אליכם את הטפסים הדרושים.

ביטוח עושים עכשיו, כשצריך זה יהיה מאוחר מדי.

תאריך פרסום: 6/11/2009

סוף השנה באופק

מדהים איך שהזמן רץ כשנהנים (הפעם הראשונה שהדבר נאמר היה במרתפי האינקוויזיציה [על ידי אחד החוקרים]) ושוב ה- 31 בדצמבר בפתח וצריך להערך לקראת תום שנת המס הבאה עלינו.

דבר ראשון, לאור עשרת החודשים הראשונים של השנה, עלינו להעריך את התוצאות העסקיות שהיו, לבנות תחזית לכל השנה ואמדנים לקראת השנה הבאה. על בסיס תחזית זו, נוכל לכלכל את צעדינו. ברוב המקרים, העסקים מנסים להקדים הוצאות ולדחות הכנסות (עד כמה שהדבר ניתן במסגרת החוק). ייתכן והשנה יהיה מקום לחשיבה הפוכה- מצד אחד, עסקים רבים דווחו על ירידה בהיקף הפעילות והרווחיות בחודשים הראשונים של השנה. מהצד השני, ישנה תחושה של התאוששות כלכלית ותחזית אופטימית לקראת השנה הבאה.

אור זאת, ייתכן ויש מקום לחשיבה הפוכה השנה ודוקא יהיו מקרים שבהם יהיה טעם בדחיית הוצאות והקדמת הכנסות, במיוחד בעסקים שנפגעו עד כדי כך שרווחיותם ירדה לרמה של מדרגות מס נמוכות יחסית. כלל אצבע סביר- רווחיות עסקית ממוצעת של פחות מ- 12,000 שקלים.

הדבר העיקרי שעלינו לבצע כעת הוא הכנת משאבים כספיים. סוף שנת המס הוא זמן שבו ברוב המקרים אנו מוציאים כספים, והרבה. ראשית,כפי שהוזכר עסקים רבים נוהגים לדחות הכנסות ולהקדים הוצאות. שנית, ישנן הוצאות שמסורתית מתבצעות בתום שנת הכספים (דוגמאות:ארנונה לעיריה, חידוש ביטוחים או מנויים לתוכנות וכד') ואחרון חביב- לקראת סוף השנה נבצע "מקצה שיפורים" בהפקדות הפנסיוניות,בתשלומי הביטוח הלאומי ועוד (על כך אדבר בנפרד בעוד מספר שבועות).

ביצוע הוצאות ותשלומים הוא דבר שדורש הכנה, ועל כל אחד ואחת מאיתנו להערך לכך- ייתכן ויש צורך לדבר עם הבנק על מסגרות האשראי,אולי לממש פקדונות וחסכונות שצברנו לקראת תום השנה. ייתכן ויש מקום להסדרים מיוחדים במקום שבו הסידורים הרגילים אינם מועילים.

יש לנו קרוב לחודש עד שנגיע לנקודה שבה נצטרך לפעול (דצמבר). זה הזמן להערך ולהתכונן כדי שנהיה מוכנים בזמן הלחץ הגדול של סוף השנה.

תאריך פרסום: 31/10/2009

 

יזהר הקונה (משקיע)

על פי כללי המסחר המקובלים, ישנן סיטואציות בהן על הקונה להזהר בעת ביצוע הרכישה ולא תמיד יוכל לבוא בטענות כלפי המוכר. כך, למשל, מי שרוכש נכס ברבע מערכו בסימטה אפלולית מגורם לא ידוע- לקח על עצמו את הסיכון שמשהו בעיסקה יתגלה כפגום...

לאחרונה, בעקבות התאבדותו של מוני פנאן, היו ידיעות בתקשורת על כך שהאיש ניהל עסק פרטי להשקעות ובו הבטיח, בין השאר, למשקיעים תשואה של 20% על כספם. בשורות הבאות נתייחס לעיסקה כאילו הפרטים בתקשורת נכונים (וזה מוטל בספק) בלי שום קשר לדמויות בפועל.

כולנו מחפשים השקעה שתשלב תשואה גבוהה עם סיכון נמוך. הבעיה היא שאין חיה כזו- התשואה והסיכון "הולכים יד ביד" ואין לדבר שום יוצא מהכלל בשום שוק. אולי פה ושם יש נקודות בודדות של חריגים, אולם הן כל כך מעטות, כל כך ייחודיות, שניתן להתעלם מהן.

מי שמבטיח למשקיע או מנבא לו תשואה גבוהה עד אסטרונומית של 20%, בהכרח חושף אותו לסיכונים. הסיכונים יכולים להיות שהעיסקה תיכשל והוא יפסיד את כל כספו (ואפילו יותר מכך), הסיכונים יכולים להיות שהמדובר באיש לא- ישר, או כל סיבה אחרת. אבל אדם המשקיע בתקווה לקבל תשואה של 20% על כספו חייב להיות מודע לכך שישנו סיכון ניכר בעיסקה. התעלמות מכך מהווה עיוורון או רשלנות מצד המשקיע.

לעיתים אנו נתקלים ביזמים (בדרך כלל יזמים חדשים) הנכנסים לעסק כאשר החשבון שלהם הוא תקופת החזר השקעה של שנה- שנה וחצי ומאז רווחיות באותו השיעור. עד כמה שאנו מנסים להזהיר אותם שזה לא יקרה, שהם חיים בסרט, פעמים רבות אנו נתקלים בתגובות כגון "מה אתה מבין, בדקתי את השוק, זה מה שצפוי". ואז אין מה להוסיף, עלינו לשתוק. הרי מה אנו מבינים.

מבין עשרות רבות של יזמים אשר השמיעו לנו את המנגינה הזו, יש אחת (רק אחת!) שזה אכן קרה לה והיא החזירה את השקעתה תוך כשנה. כל השאר נתקלו בקשיים והחזר ההשקעה לקח זמן ארוך בהרבה אם בכלל ורבים מהם נשברו בדרך וסגרו את המיזם תוך נשיאה בהפסדים.

יש משפט שכמדומני נלקח מבית הספר לעסקים של אוניברסיטת הרוורד If it sounds too good to be true ... it probably is (אם זה נשמע יותר מדי טוב מכדי להיות אמיתי, זה כנראה המצב). לכן, משקיע/ יזם יקר- אם מישהו מציג לך הצעה פנטסטית, תבדוק שהיא לא לקוחה מעולם הפנטסיה...

תאריך פרסום: 24/10/2009

קצבאות הביטוח הלאומי- קריאה ספקנית

המוסד לבטוח לאומי גאה לפרסם את הגימלאות שהוא משלם. כך, למשל, פירסם המוסד לאחרונה כי בשנת 2008 הוא שילם קצבאות זיקנה ושארים בסכום של כ- 18.4 מילארדי ש"ח ל- 747,515 אנשים.

הנתונים אכן יכלו להיות מרשימים, אם אנשים יקפידו להתעלם מהצד השני של המטבע- הסכומים שגובה המוסד... הדו"חות הכספיים של המוסד לבטוח לאומי טרם פורסמו, אולם על בסיס נתוני 2007 עולה כי המוסד לביטוח לאומי גבה מהאזרחים 10.6 מילארד שקל יותר מאשר שילם. בענף זיקנה ושארים לבדו, גבה המוסד מהנתינים (אנו) כ- 3 מיליארד שקל יותר מאשר שילם.

התמונה דומה גם בשנים שלפני שנת 2007 וסביר שגם נתוני 2008 ו- 2009 יהיו דומים- המוסד גובה סכומים מעל ומעבר להוצאותיו. לפיכך- מה הצעד הטבעי שעל גוף ציבורי לעשות כאשר רווחיו גבוהים באופן לא סביר? נכון- הוא מעלה את התעריפים שהוא גובה מאיתנו (בתוקף חוק, אין לנו אפשרות לוותר על כך) ובמקביל, פוגע בזכויותינו לגימלאות וקצבאות.

נשמע מוזר? תבדקו אותי...

תאריך פרסום: 16/10/2009

הביטוח הלאומי והשקלים הבודדים

בימים האחרונים, מעסיקים רבים מקבלים מכתבים מהביטוח הלאומי אשר על פיהם, הם זוכו במספר שקלים ברישומי הביטוח הלאומי. אגב, הסכום הגבוה ביותר שראינו עד היום היה 8 שקלים.

מה הסיפור?

מתברר, שבמשך שנים, כאשר היה מוגש לביטוח הלאומי באמצעות הדואר דו"ח אפס, המחשב תוכנת לדרוש שקל אחד לצורך קליטת הדו"ח. המדובר בסכום זניח מבחינת כל מעסיק, אולם בהכנסה נאה מאוד בחשבון המצטבר של הגובים. ברוב המקרים,

בתביעה לבית המשפט לעניינים מנהליים זכתה ידידתי (למרות שהיא עלולה לחתוך ורידים על כינוי זה) עו"ד פלורי ניסן בהצלחה חסרת תקדים כאשר המוסד לביטוח לאומי חוייב על ידי בית המשפט להשיב למעסיקים שקל אחד זה. המדובר בכ- 12,000 מעסיקים.

לא הועילו למוסד הביטוח הלאומי כל טענותיו על כך שהמדובר בסכומים זניחים, שעלות ההחזר תהיה גבוהה יותר מהסכום שהוחזר וכד'. השופטת דחתה את כל הטענות והמענות עם העקרון הפשוט והברור: לקחתם שלא בצדק? תחזירו.

לא לחינם התקשורת מפרגנת עם סיפור זה (להלן דוגמה או שתיים)- המדובר בנצחון האזרח הקטן על המערכת הגדולה, במלחמה שרובינו נכנעים לה מראש.

טכנית, רוב הכסף ישאר בידי הביטוח הלאומי. כמו שרוב המעסיקים שילמו, סיכוי סביר שהם לא יטרחו לקבל את הכסף (בינינו- כמה פעמים אנו לא מתכופפים להרים מטבע של שקל?) אבל, העקרון חשוב- אם אתה יודע לעמוד על שלך, תצליח ותנצח. גם כאשר תתמודד מול גופי ענק עם יכולות ומשאבים גדולים לאין שיעור. צדק (וסדר) צריכים להיות.

הלקח מכאן כמובן הרבה יותר רחב מאשר סיפור מצויין זה. הלקח הוא שיש לנו זכויות, ועלינו לעמוד על מה שמגיע לנו. נכון, לפעמים המדובר בפרוטות. אבל כפי שנאמר- פרוטה לפרוטה מצטרפת למאה. וזה בידים הלא נכונות.

תודה, פלורי- כה לחי

תאריך פרסום: 9/10/2009

בסוכות תשבו

כל רשויות המס (מס הכנסה, מס ערך מוסף ובטוח לאומי) הודיעו על סגירת סניפיהם במהלך חג הסוכות.

כולנו בעד חגים ומנוחה לעובדים היגעים של רשויות המס. אולם, לנו המייצגים לא ניתנת חופשה דומה. תאריך הדיווח בו חייבים לקוחותינו נותר ה- 15 באוקטובר וזה שגם הלקוחות וגם רואי החשבון רוצים לשבת בסוכה ולנוח? זבש"ם. לדחות את מועדי ההגשה מה- 15 באוקטובר בכמה ימים (נגיד, עד ה- 20 באוקטובר)- מה פתאום?

שיהיה לכם חג שמח, עובדי רשויות המס היקרים. אם היתה בכם קצת התחשבות, אולי גם לנו היה כזה. אבל אין.

פורסם בתאריך 3/10/2009

האח הגדול? המאגר הביומטרי? קטן עלינו

ארגוני זכויות האזרח (ובעצם, כל מי שפרטיותו חשובה לו) חרדים ומוטרדים מחוק המאגר הביומטרי המתוכנן ומאובדן הפרטיות והאנוננימיות שלנו. האח הגדול (המדינה) יוכלו לעקוב אחרינו כל יום וכל שעה.

נכון, הם צודקים. זה באמת מטריד ומפחיד. אבל המדינה משתמשת ביכולות המחשוב כבר היום ובסידרה ארוכה של חוקים כדי להפוך את כולנו לסוכניה.

הניצנים כבר מזמן כאן: מזה מספר שנים, מי שמעסיק עובדים חייב לשדר את נתוני הדיווח שלו ישירות למחשבי השלטון כך שביכולתם לבצע הצלבות ולעלות על אנשים ומצבים שונים.

מזה כשנתיים, עסקים קטנים חייבים לשדר כל חודש לביטוח הלאומי את פרטי כל העובדים שלהם ומשכורותיהם. משום מה, עסקים המעסיקים עובדים רבים פטורים מכך.

החל מעוד כחודש, כל עצמאי המגיש דו"ח למס הכנסה (וכנראה גם שכירים התובעים החזרי מס) יהיו חייבים לשדר את הדיווח באמצעות האינטרנט ישירות למחשבי מס הכנסה. אגב, אנו חוזים תקלות וקשיים טכניים רבים בהטמעת המהלך.

העובדה שלא כל אזרח מחובר לאינטרנט או יודע להשתמש במחשבים (שלא להזכיר "מעוניין") לא משנה לשלטון. בשלב הבא, הייתי רוצה לראות את מבקר המדינה (למשל) מסרב לקבל פניה בדואר או בפקס אלא רק בשידור ישירות לתוך המערכת שלו...

אבל הדבר ה"אמיתי" עומד בפתח: החל משנה הבאה, עסקים גדולים (ומעוד כשנתיים כולם) ישדרו מדי חודש ישירות למחשבי הרשות למסים את כל חשבוניות המס שהוציאו וקיבלו.

נעזוב את העבודה והעלויות הכרוכות במהלך (את הגאונים במשרד האוצר לא ממש מעניין כמה יסבלו התושבים) ונתמקד במשמעויות לנו כאזרחים פרטיים:

כל רכישה בכל חנות תדווח ישירות למחשבי הרשות למסים: כולל פרטי הזיהוי שלנו, כולל מה רכשנו ועוד. אם רכשנו פריטים מביכים? הפקידים של משרד האוצר יוכלו לראות זאת (וכמובן כל מי שרוצה לחטט במאגרים שלהם...). אם הוצאנו סכומי כסף גדולים, אנו עלולים לקבל טלפון ממס הכנסה שבו הפקיד שואל אותנו איך יש לנו לממן את כל ההוצאות ממשכורתנו הדלה ועוד.

דמיוני? בדיוני? תמהני. הדבר אושר חוקית וקיים חשש שאפילו ימומש. מס הכנסה הוא "האח הגדול עינו פקוחה" שרואה הכל ויודע הכל עלינו.

בהזדמנות, אי אפשר בלי מילה לחובת ארגוני זכויות האזרח. אותם ארגונים הנאבקים בחירוף נפש כנגד חוקי המאגר הביומטרי כלל לא התייחסו או התמודדו עם הנושאים הנ"ל. המאגר הביומטרי הוא נושא "סקסי", חדיש, מעורר עניין. הפגיעות החמורות בהרבה הכלולות בחוקי המס (למעשה- התועבה הקרויה חוק ההסדרים) הן לטיפולם של רואי חשבון מיובשים ומעופשים בלבד. הזנחה זו תעלה לנו, לכולנו (האזרחים) ביוקר. מאוד ביוקר.

תאריך פרסום: 26/9/2009

חשבון נפש לקראת ראש השנה- זה היה מהר מדי

מה היה לנו בשנת התשס"ט? משבר כלכלי חמור ביותר ויציאה ממנו, אפילו חדה וכנראה מהירה מדי.

בתחילת השנה המשק שהה במיתון חמור, אולי אחד מהחמורים בתולדותיו. מתחילת השנה עד לנקודת השפל ירד מדד המניות תל אביב 100 (כאינדיקציה למצב המשק) בכ- 36% אם נרחיב את טווח הזמן במעט, נגלה כי מנקודת השיא (31/10/2007) ועד לנקודת השפל (23/11/2008)ירד המדד בכ- 56%.

אבל, השנה חלה התאוששות מהירה. מדד המניות מסיים את תשס"ט ברמה הגבוהה בכ- 13% משער הפתיחה, האבטלה נבלמה ואיננה גדלה יותר, הייצור והיצוא מתאוששים וגם הכלכלנים מדברים על תום המיתון שהוגדר במקורו כמיתון עמוק.

האם זו התאוששות של אמת או הקלה זמנית? האם צעדי ההצלה הממשלתיים (לרבות הזרמת משאבים מסיבית למשק) אכן בלמו את המשבר או רק יצרו הקלה זמנית? האם תורת הכלכלה למדה כיצד לזהות ולטפל במשברים לפני שהם מגיעים למצבים קיצוניים ביותר או שמה המדינות רכשו שקט זמני במחיר של שיעבוד אחוזים ניכרים מהעתיד? ימים יגידו אם אכן הימים הקשים מאחורינו. אולם, אם אכן המשבר חלף, המדובר בעניין מטריד.

למה מטריד? הסיבה האמיתית של המשבר, כמו כל משבר כלכלי בהסטוריה המתועדת הינה הגורם האנושי- רדיפת בצע מסנוורת, אובדן קני מידה או גבולות ותחושת אדנות של אנוכי ואפסי עוד. אלו הסיבות האמיתיות למשבר. מונחים כגון סאב פריים מייצגים סימפטומים, לא את הסיבה האמיתית.

אחד התפקידים ההיסטוריים החשובים של משברים כלכליים הוא שידוד מערכות. טלטול אנשים, ארגונים ונורמות כדי ללמדם לקח ולשפר את התנהגותם בעתיד. לפעמים אפילו להפיל תפוחים מסויימים מן העץ (עם כל הצער) כך שאנשים מסויימים יעזבו את השוק אולם הלקח המר יישאר.

כאשר המשבר מתחילתו ועד תחילת ההתאוששות אורכים כשנה בלבד, כאשר תוך שנתיים קצרות המשבר הכלכלי בא וחולף, חוששנו שהאופי האנושי ימהר לשכוח את הלקחים. האנשים ממהרים להדחיק חוויות לא נעימות ולפטור אותם כאילו לא היו. אם בני האדם יחזרו לסורם כל כך מהר, אם המערכות לא יתקנו את הבקרה והנורמות שלהן, המשבר יחזור במהרה והפעם- BIG TIME.

שנה טובה

תאריך פרסום: 17/9/2009

 

מאמר חדש- יקר זה טוב?

בעקבות מחקרים בספרות האקדמית, פרסמנו (במדור המאמרים של אתרנו) מאמר חדש שבו אנו בוחנים האם קרנות הנאמנות היקרות אכן "מספקות את הסחורה" בצורה של תשואה יותר טובה למשקיעים.

מתברר שזה לא המצב- קרנות הגובות דמי ניהול גבוהות יותר מאוד משתלמות למנהלי הקרן, אולם למשקיעים חד משמעית לא. אין סיבה לשלם ביוקר

תאריך פרסום: 11/9/2009

ביטוח לאומי- "הגדלה" בקצבאות הזקנה והשארים

בתאריך 27/8/2009 הודיע הבטוח הלאומי כי עם קבלת הקצבאות ב 28/8/2009 יוגדלו קצבאות הזקנה. כך, למשל, זוג מעל גיל 80 קצבתו תעלה מ- 1983 שקלים ל- 2036 שקלים. תוספת של 53 שקל. עכשיו ניתן להתפרע ולהתהולל.

מנכ"לית הבטוח הלאומי, בהתבטאות אירונית ראויה להערצה אומרת שהביטוח הלאומי רואה חשיבות רבה בשיפור רמתן של הקצבאות המשולמות לאזרחים המבוגרים, והתאמתן ככול הניתן לרמת החיים.

אנו מניחים שבבטוח הלאומי יודעים דבר או שניים על רמת החיים. אגב, לשם השוואה- אזרח המרוויח את השכר הממוצע במשק  ישלם מדי חודש לבטוח הלאומי (כולל מס בריאות) 982 שקלים.

לידיעת הציבור- ניתן להודיע לסבא וסבתא שעכשיו הם מרוויחים כראוי, בהתאם לרמת החיים שלהם.

תאריך פרסום: 5/9/2009

לקראת ה- 1 בספטמבר, סיכוי קלוש אבל קיים

כזכור, בעקבות פסק דין ורד פרי, נפתחה הדרך לתבוע את הוצאות השמירה על הילדים כהוצאה עסקית. עוד זכור כי משרד האוצר הצליח למעשה לבטל את פסק הדין באמצעות חקיקה.

לא מעט הורים הגיעו למסקנה שאם כך, אין טעם לאסוף ולשמור את הקבלות וחשבוניות המס בגין הטיפול בילדים. לדעתנו, זו מסקנה מוקדמת מדי.

לאחרונה, הגישה שדולת הנשים בג"ץ כנגד המדינה בטענה שהחקיקה פגומה ועדין יש להתיר הוצאות הטיפול בילדים. לדעתנו, סיכויי ההצלחה של העתירה קלושים. אולם, מאחר ובכל זאת יש סיכוי, ראוי לשמור את האסמכתאות על הוצאות השמירה על הילדים החל מתחילת שנת הלימודים בעוד יומיים בתקווה ששדולת הנשים תצליח.

ואם ייכשלו? עדין קיבלנו שיעור באזרחות כיצד מתנהלת מדיניות המס של מדינת ישראל.

תאריך פרסום: 29/8/2009

בנק ישראל- סיבה לדאגה

חשיבותו ומרכזיותו של בנק ישראל (שלא להזכיר את עוצמתו) אינם נתונים כלל במחלוקת. ישנה גם הסכמה רחבה באשר לחיוניות השמירה על מעמדו ועצמאותו ועד כמה שהדבר קריטי לכלכלת המדינה. עם זאת, כמה וכמה צורות התנהגות של הבנק צורמות וגורמות לנו לתהות ולחשוש.

הבנק, בפעילותו אינו רואה את עצמו כחייב בדיווח לבעליו (אנו). כך, למשל, כאשר הבנק דרש מיו"ר הדירקטוריון של בנק הפועלים לעזוב את תפקידו, הוא סירב בכל תוקף להסביר את הסיבות לכך. אפילו בעלי המניות המרכזיים של בנק הפועלים קיבלו הסברים "מצונזרים" בלבד. דוגמה אחרת היא פעילותו והתערבותו של הבנק המרכזי בשוק המט"ח בארץ על ידי רכישות גדולות של דולרים. קיימת טענה חוזרת ונשנית בין הכלכלנים כי הבנק אינו מבהיר את שיקוליו, מטרותיו ומדיניותו בהתערבותו זו. כמובן שלא ניתן לשכוח את סירובו התקיף של הבנק לקיים כל דיון ציבורי (שלא להזכיר פיקוח) על מדיניות השכר שלו לעובדיו.

השלטון חייב בשקיפות כלפי האזרחים. מתן הסברים אינו זכות של גופי השלטון אלא חובה. לא רק כי זו מחוייבות ציבורית, אלא גם כדי לאפשר ביקורת עניינית ובונה על ידי גורמים מחוץ למערכת. כאשר בנק ישראל באופן חוזר ונשנה נמנע מלקיים חובת שקיפות זו הוא פוגע בביקורת שלנו, האזרחים שהם הריבון האמיתי על מעשיו ומשבש את האפשרות לחשוף תקלות או לגלות קלקולים.

מעטים הם הגופים (ובראשם, חלק ממערכות המודיעין הבטחוניות) הזכאים לחסיון ממתן הסברים לציבור. בנק ישראל אינו שונה ממשרד האוצר או ממרבית מערכות השלטון- עליו להפסיק לפעול באפלה ולהוציא את הסבריו לאור. כפי שציין השופט ברנדייס בזמנו "אור השמש הוא המחטא המשובח ביותר".

תאריך פרסום: 21/8/2009

מחשבון קצבאות ילדים

המוסד לבטוח לאומי פרסם באתרו מחשבון לחישוב קצבאות ילדים להן זכאים הורים.

כאשר קצבת הילדים זוחלת בחזרה לדיפרנציאליות (יותר ילדים = הרבה יותר קצבאות), המידע חוזר להיות מעניין

תאריך פרסום: 14/8/2008

התאגדות כחברה- רשויות המס "מבלפות"

מבוא

ההעלאה הדרמטית ברמת המיסוי של מס הכנסה ב' (מה שקרוי לפעמים בצחוק "ביטוח לאומי") מביאה מצב בו אנשים אשר הכנסתם החודשית מעל כ- 38,000 שקל ישאו בנטל מס של כ- 60%. שיעור מס כה גבוה גורם לנישומים, באופן טבעי, לחפש דרכים להקלת נטל המס.

אחת הדרכים המרכזיות המוצעות לאנשים אלו היא הקמה של חברות בע"מ ועבודה כשכירים בחברות שבבעלותם. עצה זו ניתנת הן לעצמאים והן לשכירים ברמות שכר גבוהות. הדבר יביא להפחתת מדרגת המס הגבוהה בחזרה לכ- 45% מאחר והרווח אשר יעבור את הסף יימשך כדיבידנד (פטור מדמי ביטוח לאומי).

בפרסומים שונים, הודיעו נציגים של הרשות למסים (המאגדת את מס הכנסה ומס ערך מוסף) כי חברות שכאלו לא יוכרו לצרכי מס. המשמעות של הודעה זו היא איום של רשויות המס כי המהלך יבוטל על ידי רשויות המס והן תבאנה בחשבון את המסים כאילו לא הוקמה חברה.

עמדה זו מעוררת, כמובן, רוגז רב בקרב מומחי המסוי. במאמר מקיף, טוען רו"ח ועו"ד רמי אריה כי הזכות לפעולה במסגרת חברה חוקית ולא ניתנת לערעור.

בכוונתי, בשורות הבאות, להראות כי גם אם רשויות המס ינסו לפעול לשלילת העסקה, אין להם טענה חוקית גם לגישתם.

המקרה

כדי להשוות בין המקרים, נניח לפנינו אדם אשר משתכר 50,000 שקל לחודש. על פי כללי המסוי החדשים, נטל המס שלו עומד על כ- 23,400שקל. אולם, אם ידידנו יקים חברה, ימשוך שכר של 38,000 שקל ואת השאר יקבל כדיוידנד, יעמוד נטל המס על כ- 21,200 שקל בלבד. הבדל לא זניח כלל וכלל.

האם יכולה הרשות למסים לתקוף את שיטת העבודה הזו? תמהנו.

סעיף 86 לפקודת מס הכנסה אומר "היה פקיד השומה סבור, כי עסקה פלונית המפחיתה, או העלולה להפחית, את סכום המס המשתלם על ידי אדם פלוני היא מלאכותית או בדויה, או שהסבה פלונית אינה מופעלת למעשה, או כי אחת ממטרותיה העיקריות של עסקה פלונית היא הימנעות ממס או הפחתת מס בלתי נאותות, רשאי הוא להתעלם מן העסקה או מן ההסבה, והאדם הנוגע בדבר יהא נישום לפי זה. הימנעות ממס או הפחתת מס ניתן לראותן כבלתי נאותות אפילו אינן נוגדות את החוק.” (ההדגשות שלי- י.נ.).

מה במקרה שלנו? נכון שנטל המס הכולל מופחת, אולם מה עם מס הכנסה לעצמו?

אם האיש עצמאי, מס הכנסה שלו עומד על 15,546 שקל ואם האיש "שלנו" מקים חברה מס ההכנסה עצמו יהיה 15,366 שקלים. הפרש של כ- 200 שקל בלבד. כל החסכון המוזכר לעיל הנו חסכון בדמי ביטוח, לא במס הכנסה.

סעיף 86 שצוטט לעיל נותן למס הכנסה את הזכות לתקוף עסקאות המפחיתות את מס ההכנסה, לא מסים אחרים. אין למס הכנסה את הזכות החוקית לפעול כשליח של המוסד לבטוח לאומי.

מעבר לטיעון המשפטי, למס הכנסה אין את האינטרס או המוטיבציה להלחם מלחמות של גופים אחרים. הביטוח הלאומי מצידו, אין לו את המידע ולמעשה גם לא ברור אם יש לו את הסמכות לפסול עסקאות אשר למס הכנסה אין הצדקה לפסול.

סיכום

מושכלה יסודית בניהול מו"מ היא לא לבלף כאשר הבלוף עלול להחשף. הדבר מציג את המאיים ככלי ריק והצד השני אשר תפס את ההונאה יחשוב, באופן טבעי, שגם בדברים אחרים עמדתו של המאיים חלשה.

במקרה שלנו, האיום של הרשות למסים אין בו ממש וחבל שהוטל אל הזירה הציבורית.

תאריך פרסום: 9/8/2009

 

משכנתא- כן, אבל

בניגוד להרגלנו, עלינו להתחיל עם "אמרנו לכם": בשנת 2008, כאשר התברר עומק ההפסדים של המשקיעים בקופות גמל וקרנות השתלמות, סכומי עתק נמשכו מהקופות הכלליות וחלק ניכר מסכומים אלו הופקדו באפיקים השיקליים. באותה תקופה הזהרנו את כל מי שהסכים להקשיב שזה מהלך שגוי, שהקופות ירוויחו בחזרה את רוב הפסדיהן ויציאה עכשיו משמעותה קיבוע ההפסד.

בפועל, על פי נתוני מערכת גמלנט של משרד האוצר, בשנה וחצי מינואר 2008 ועד יוני 2009, הקופות אכן החזירו את מרבית ההפסדים. המפסידה הגדולה ביותר בין קופות הגמל הגדולות- עצמה נמצאת בהפסד של 4.17% בלבד. נכון שזה הפסד לא זניח, אולם הוא פחות חמור משמעותית ממה שהיה.

כעת, אחרי שהוכחנו שתופעת העדר עלולה לגרום נזקים עלינו להזהיר את הציבור מתופעת עדר חדשה: משכנתאות.

הריבית במשכנתאות נמוכה מאוד ואנשים רבים נוהרים כיום כדי לקחת משכנתאות או למחזרן. אולם, מרבית המשכתנאות הניטלות היום הן בתנאים של "מלכודת דבש" ועלולות להפיל לווים תמימים.

מרבית המשכנתאות הנמסרות כיום הן בתנאים של "ריבית משתנה". כלומר, הריבית כיום היא על פי תנאי השוק אולם אם וכאשר המצב בשוק ישתנה, גם הריבית תשתנה. מאחר והריבית היום נמוכה באופן חסר תקדים, היא צפויה לעלות ואפילו באופן חד (להערכתנו- בקרוב). המשמעות היא שגם תשלומי המשכנתא יעלו באופן ניכר.

על פי תחשיבים שבצענו, קל להציג מצב שבו חזרת הריבית לרמות "נורמליות" משמעה עליה בהחזרי המשכנתא של 15%. האם נוטלי המשכנתאות מודעים לסיכון זה? האם הבנקאי החביב שמוכר לך את משכנתא מיידע אותך בסיכון המדובר?

לסיכום- מי שלוקח משכנתא היום שיקח אך ורק בריבית קבוע, בשום פנים ואופן לא בריבית משתנה.

תאריך פרסום: 31/7/2009

מי מנהל את העולם

לפני מספר ימים ביקשתי לרכוש מוצר שמחירו כ- 10,000 שקל. מסיבות שונות, ביקשתי מהמוכר (ידיד שלי) שיצרן המוצר יוציא את החשבונית ישירות על שמי (ולא שהיצרן יוציא חשבונית למוכר והמוכר יוציא חשבונית לי). המוכר הסכים מאחר ומדובר במשהו טכני לחלוטין שלא אמור לגרום נזק לאף אחד.

אחרי יום חוזר אלי ידידי ומדווח לי על בעיה: אם היצרן יוציא את החשבונית ישירות על שמי (במחיר המלא!) לא יזכה ידידי בעמלות המגיעות לו על מכירה זו ולכן הדבר לא ניתן לביצוע.

דבר זה הדגים והזכיר לי שוב עד כמה שהטכנולוגיה והבירוקרטיה השתלטו על עולמנו. ישנה מערכת מסויימת, אשר נסיון ללכת בדרך שונה מעט מה"שבלונה" מבלבלת אותה ואף גורם אצל היצרן לא מסוגל להגיד "אני מאשר כאן פעולה שונה". אנו הופכים, כמו בסרטים מסויימים, להיות עבדי הטכנולוגיה במקום להיפך.

בזמנו, כאשר העולם נשלט על ידי בני אדם, היו האנשים מודעים למוזרויות, למגוון האנושי ולצורך לפעמים לעשות דברים באופן מעט שונה. אגב, זו הסיבה שאני עדין מנסה לעשות עסקים עם פירמות קטנות ואנושיות ולא רשתות רובוטיות ענקיות. חבל שימים אנושים אלו חולפים להם מן העולם.

תאריך פרסום: 25/7/2009

לפרגן למשרד האוצר

לפעמים צריך לדעת לפרגן ולהחמיא על עמידה במשימה, הגעה להישג או הצלחה. השבוע זכאים החברים הקשוחים במשרד האוצר לפירגון זה על כך שבהתמדה, נחישות ותחבולנות הצליחו ליבש, לעקר ולסרס את ההכרה בהוצאות שמירה על ילדים (פס"ד ורד פרי).

בתמצית, משרד האוצה הצליח לפתות ולשדל את חברי וחברות הכנסת להנעניק נקודות זיכוי נוספות במס הכנסה לאמהות לילדים קטנים במקום ההכרה בהוצאות בפועל כפי שנפסק ואושר על ידי בתי המשפט. את המשמעות להורים ניתן להגדיר במילה אחת: קטלנית.

להלן מספר דוגמאות למשמעויות ההצלחה של האוצר.

  1. נקודות הזיכוי לאם תבאנה תועלת רק כאשר האם משלמת מס הכנסה. אולם, סף המס לאם לילד אחד הינו כ- 5,300 שקל (אגב, עם 3ילדים הסכום הוא כ- 8,800 שקל). כלומר נשים המרוויחות פחות מכך כלל לא משלמות מס הכנסה ולכן הזיכוי יהיה חסר משמעות עבורן.כלומר, כל הדיון הצעקני בתקשורת לא באמת רלוונטי לאותן אמהות קשות יום אשר התשלום של 2,000 שקל מהווה 60% ממשכורתן.בכך הוסטה תשומת הלב מנקודות חשובות אחרות.

  2. על פי פסק הדין, כאשר ההוצאה מוכרת, היא מפחיתה גם את התשלום לבטוח לאומי (תזכורת בדוגמה הנ”ל: עד רמת שכר של כ- 14,500 שקל לחודש התשלום לבטוח לאומי גבוה יותר מהתשלום למס הכנסה). נקודות הזיכוי לא יפחיתו את התשלום לבטוח לאומי ובכך לא יהיה חסכון בתשלום דמי ביטוח של כ- 16% מעלות השמירה על הילדים.

  3. פסק הדין קבע במפורש כי הטבת המס בגין שמירה על הילדים תתחלק שווה בשווה בין שני ההורים. נקודות הזיכוי יינתנו לאם בלבד ובכך חסכון המס באמצעות האב- אבד. בישראל של 2009 הגברים מרוויחים בממוצע שכר גבוה יותר ומשלמים יותר מסים. הם ימשיכו לשלם את אותו המס בלי שום הטבה.

לסיכום, משרד האוצר הצליח במשימתו ופסק הדין המהפכני והחשוב ימצא את מקומו בספרי ההסטוריה ולא במציאות. לא שהתוצאה מוצאת חן בעינינו, אבל כשמשרד האוצר השיג את ייעדיו, צריך לפרגן.

אגב, שמתם לב לקירבה הלשונית בין "פרגון" ו"פגר"?

תאריך פרסום: 16/7/2009

 

מחשבון לחישוב דמי אבטלה

לאור המשבר הכלכלי והגידול במספר המובטלים, העלה הביטוח הלאומי באתרו מחשבון ייעודי לחישוב דמי האבטלה להם זכאים המובטלים על פי הנסיבות

בתקווה שרק מעטים מאיתנו יזדקקו לביטח זה

תאריך פרסום: 11/7/2009

שני מאמרים חדשים

בחוברת "רואה החשבון" גליון 15 פורסמו שני מאמרים שלנו:

  1. בעקבות פס"ד ורד פרי- הצעדים הבאים: ניתוח מחוייך על המשמעויות והמסקנות של פסק הדין שהתקבל בבית המשפט העליון
  2. הדו"חות השנתיים- האם רלוונטים?- סקירה השוואתית על התנפחות הדו"חות הכספיים אשר הופכת אותם לפחות ופחות רלוונטים

קריאה נעימה

תאריך פרסום: 4/7/2009

 

שינוי המע"מ

ביום 1/7/2009 עולה המע"מ בישראל ל 16.5%. המדובר בעליה בשיעור המע"מ של אחוז אחד.

להלן כמה מספרים שימושיים עם שיעור המע"מ החדש:

שיעור המע"מ

כאשר אנו מקבלים חשבונית מס כולל מע"מ, נאמר על סך של 100.00 שקלים, המע"מ הכלול בחשבונית הוא 14.16 שקל וההוצאה עצמה היא 85.84 שקלים.

הוצאה מעורבת

לעיתים ההוצאות נחשבות כהוצאות מעורבות, דהיינו: חלק מהחשבונית מהווה הוצאה עסקית וחלקה הוצאה פרטית. ברוב המקרים, מרבית ההוצאה או השימוש הוא למטרות העסק. דוגמא להוצאות מהסוג הזה: דלק, חשבון הטלפון הנייד. בכזה מקרה, שני שליש בלבד מהמע"מ ששולם ייחשב כמע"מ תשומות.

כתוצאה, כאשר נקבל חשבונית מס על סך 116.50 שקלים, המע"מ תשומות המוכר יהיה 11.00 שקל וההוצאה (לפני התיאומים של מס הכנסה) הנה 105.50 שקלים.

כאשר אנו מקבלים חשבונית מס כולל מע"מ, נאמר על סך של 100.00 שקלים, המע"מ המוכר כתשומות יהיה 9.44 שקלים ואילו ההוצאה למס הכנסה (לפני תיאומים) תהיה 90.56 שקלים.

הנתונים בטיפ זה הם כלליים ונועדו להמחשה בלבד. כמובן שאין בטיפ זה כיסוי מלא של הנושא. על כל עוסק לקבל ייעוץ פרטני בהתאם לנסיבותיו וצרכיו.

תאריך פרסום: 25/6/2009

חוק שכר מינימום- חרפה

חוק שכר מינימום נחקק בשנת 1987 במטרה להבטיח לכל עובד רמת הכנסה מינימאלית.

על פי מחקר חדש של המוסד לבטוח לאומי, רמת אי הציות לחוק שכר מימימום נמצאת במגמת עליה מתמשכת בעשור החולף והיא גבוהה והיא גבוהה כנראה גם בראיה בינלאומית.

כמובן שזה מחפיר לנו כחברה שיש זילזול מתפתח והולך בחוק ועוד חוק סוציאלי כמו חוק שכר מינימום. אבל לציון מחפיר במיוחד זכאית המדינה אשר לא טורחת לאכוף חוק זה

תאריך פרסום: 20/6/2009

קצבאות נכות- חוק לרון

בתאריך 7/2/2009 התקוממנו במדור זה על העיוותים בקצבאות הנכות כאשר נכה המרוויח מעבודה או עסק עלול למצוא את עצמו בסיכון של פגיעה במעמדו ובהכנסתו.

לאחרונה, חוקק חוק המשפר את המצב ומקנה למקבלי קצבאות הנכות מוטיבציה יותר טובה לעבוד ולהרוויח. חוק בעקבות ועדת לרון.

באתר הביטוח הלאומי ניתן למצוא הסברים תמציתיים של החוק ואפילו מחשבון שיאפשר לנכים לדעת את מצבם הצפוי בסיטואציות שונות.

עם זאת, חשוב לזכור כי לפני קבלת החלטות ראוי לפנות לייעוץ מקצועי מאחר והחוק והתנאים מורכבים וקל לחשוב על סיטואציות בהן התוצאה תהיה הפוכה מהצפוי.

תאריך פרסום: 13/6/2009

יום א' 31/5/2009- מועד אחרון

על פי החוק,מי שחייב בהגשת דו"ח שנתי, חייב להגישו לכל המאוחר ב- 31/5/2009. ביום זה יהיו משרדי מס הכנסה פתוחים עד שבע בערב כדי לקבל דו"חות של "מאחרים בנשף".

מי שמיוצג על ידי מייצג (רואה חשבון/ יועץ מס) נהנה מאורכות מיוחדות על פי ההסדרים שהגיעו הלשכות המייצגות עם הרשות למסים. אולם מי שבוחר להגיש את הדו"ח בעצמו, הוא מסתכן בקנסות על פיגור בהגשת דו"ח.

לפיכך, אם טרם השלמת את הדו"ח השנתי שלך, לפחות פנה ביום א' למס הכנסה ובקש אורכה מיוחדת. בדרך כלל פקידי השומה מעניקים אורכות ללא קשיים מיוחדים. זה הרבה יותר פשוט מבקשה לביטול קנסות....

תאריך פרסום: 29/5/2009

שיעור הריבית בעתיד

מזה זמן רב, ריבית בנק ישראל הלכה ופחתה. אמנם, מרבית ההפחתה לא הגיעה אל הציבור מאחר והבנקים העלו במקביל את פרמיית הסיכון שג(נ)בו, אולם הריביות הנמוכות יותר השפיעו על שוק ההון.

להערכתנו, תהליך זה מסתיים והולך ובקרוב הריבית תתחיל אף לעלות.  הסיבה לכך כפולה- הריביות נמוכות ביותר ולמעשה אין להן עוד לאן לרדת ובמקביל, נשמעות יותר ויותר חדשות ותחזיות חיוביות על מצב המשק.

מה המשמעות המיידית לנו, בעלי העסקים או הציבור באופן כללי?

ראשית, עלינו לדעת ולהערך. זה נכון תמיד על כל חדשה כלכלית. אולם שנית, יש מספר צעדים אופרטיביים שכדאי לנו לשקול:

  • כחייבים, זו ההזדמנות האחרונה לקבע ריבית זולה. אם יש לנו משכנתא, אולי שווה למחזר אותה (בריבית קבועה!).התחייבויות בריבית משתנה, ראוי לבדוק באם ניתן לעבור לריבית קבועה.
  • כבעלי נכסים, עלינו לדעת שעליית הריבית משמעה ירידה בשווי הנכסים. כך, למשל, אם אנו מחזיקים באגרות חוב, שעריהן בבורסה יירדו וככל שהטווח לפדיון ארוך יותר, שיעור הירידה יהיה חד יותר.

תאריך פרסום: 23/5/2009

חוק התקציב המתוכנן

במאמר עדכני שפרסם ידידי רו"ח ליאור וורסל הוא מעלה שורה ארוכה של נקודות חשובות בחוק התקציב המתוכנן.

כמובן שעד שהחקיקה תעבור בכנסת, יהיו עוד שינויים רבים, אבל יש דברים שחשוב לשים אליהם לב וברצוננו, בהיות אתר זה מיועד לבעלי עסקים להפנות את תשומת לב העסקים הקטנים לחובת הדיווח הדיגיטלי המתוכננת:

  • אם סעיף זה יעבור, מרבית העסקים המנהלים את חשבונותיהם בכוחות עצמם לא יוכלו להמשיך כך וייאלצו לפנות לעזרה מקצועית.
  • על פי תחשיב שביצענו, אנו מעריכים את תוספת העלות לעסק הקטן הממוצע בכ- 200 שקל נוספים לתיק לחודש.

את דעתנו על החוק אנו מעדיפים לשמור לעצמנו; יש צורות ביטוי שאפילו האינטרנט לא סובל. אבל את העובדות והנתונים אנו מציגים...

תאריך פרסום: 15/5/2009

דו"ח רו"ה מול תזרים המזומנים בשנת 2008

במדור המאמרים, פרסמנו מאמר חדש המנתח ומשווה בין התוצאותהעסקיות בדו"ח רווח והפסד לבין תזרים המזומנים בחברות המרכיבות את מדד תל אביב 25 בבורסה.

התוצאות לדעתנו מעניינות ויותר מכך- יש בהן תמרור אזהרה לקראת העתיד

תאריך פרסום: 9/5/2009

רעידת אדמה על ידי בית המשפט העליון

אתמול, בתאריך 30/4/2009 פרסם בית המשפט העליון את החלטתו כי הוצאות הטיפול בילדים יכולות להחשב כהוצאה עסקית (החל מינואר 2010). בכך קיבל בית המשפט את טענתה של עו"ד ורד פרי בנושא

אין דרך להפריז בחשיבוותה של החלטת בית המשפט העליון. המשמעויות של פסק הדין אדירות ויקחו חודשים רבים אם לא שנים עד שכל המסקנות יתבררו וההשלכות יתלבנו. אנו מודים כי אפילו לא התחלנו לעכל את כל התובנות הנגזרות מפסק דין זה ואנחנו לא לבד, המבוכה רבה בין כל העוסקים בתחום.

עם זאת, ברצוננו להעיר כי דוקא כאזרחים נראה לנו שבית המשפט קיבל החלטה חסרת תקדים מבחינת היקפה ומשמעותה על כלל תושבי המדינה

  1. מבחינת ההיקף, ההחלטה נוגעת כמעט לכל אזרח ותושב ולא רק לקבוצה מסויימת מאחר וכמעט כל אזרח ותושב היה, הווה או יהיה הורה במוקדם או במאוחר
  2. מבחינת העומק, נראה לנו כי נפרצה דרך שבה בית המשפט קובע (אולי לראשונה) כי החלטתו של כל אזרח ברמה האישית נוגעת לאוצר המדינה. ואין החלטה אישית יותר מלידה.

לסיכום, השנים הקרובות עומדות להיות מעניינות, לפחות בתחום המיסוי....

תאריך פרסום: 1/5/2009

בעניין הדו"חות האישיים למס הכנסה (2 עדכונים)

כצפוי, מס הכנסה הודיע השבוע כי גם מי שחייב בהגשת דו"ח עד לתאריך 30/4/2009 מקבל אורכה עד לתאריך 31/5/2009. אורכה גורפת זו ניתנת כבר שנים רבות.

מצד שני, לשכות ההדרכה לציבור ייסגרו ב- 30/4 כך שמי שרוצה להעזר בהן כדי להגיש את הדו"ח השנתי שלו, השבוע הוא ההזדמנות האחרונה.

תאריך פרסום: 24/4/2009

תרגיל בקריאת דו"חות כספיים

לפני זמן- מה, פרסם המוסד לביטוח הלאומי את הדו"חות הכספיים שלו לשנת 2007 (אגב, הדו"ח נחתם בתאריך 14/12/2008- כמעט שנה אחרי תום השנה המדווחת)

מעניין לקרוא את הדו"ח בעיניים חשבונאיות:

  1. על פי דו"ח רווח והפסד, המוסד הפסיד כ- 5.9 מיליארד שקל והגרעון שלו עומד על כ- 108 מיליארד שקל, סכום אדיר על פי כל קנה מידה.
  2. אבל, כאשר מסתכלים על הדו"ח על תזרימי המזומנים, התמונה נראית הרבה פחות גרועה: למוסד תזרים חיובי מפעולות של כ- 7.8מיליארד שקל, ותזרים חיובי כולל של כ- 88 מליון שקל.

הסיבה להפרש? הפרשות גדולות לקרנות הביטוח של המוסד. אולם, במקרה של המוסד לבטוח לאומי, להבדיל מחברות ביטוח, יש מאוד להזהר בהתייחסות להפרשות אלו: כידוע, החוקים בישראל משתנים חדשות לבקרים והזכויות הסוציאליות של מבוטחים יכולות להפגע בלי הנד עפעף.במקביל, המדינה מחוייבת בתוקף חוקיה לעמוד בהתחייבויות הסוציאליות כך ששוב, הגרעון הנ"ל הנו "על הנייר" יותר מאשר דברים אחרים.

לסיכום: המוסד לבטוח לאומי גבה מאיתנו נטו כ- 7.8 מיליארד שקל (למעלה מאלף שקל לאדם או כ- 2,900 שקל לעובד בממוצע).

תאריך פרסום: 18/4/2009

פורסמה חוברת "דע זכויותיך וחובותיך" לשנת 2008

בערב החג פורסמה חוברת "דע זכויותיך וחובותיך" של  מס הכנסה לשנת 2008. החוברת משמשת כלי עזר מצויין לאלו המבקשים להגיש את הדו"ח השנתי בכוחות עצמם, בלי לפנות לעזרה מקצועית.

החוברת כתובה בלשון בהירה, עשירה בדוגמאות ומהווה שירות מעולה (מזה שנים רבות) לאזרח.

תאריך פרסום: 11/4/2009

הרחבת זכויות מובטלים

על פי הודעת המוסד לבטוח לאומי, נחתם הסכם עם משרד האוצר להקלת ושיפור הזכויות לקבלת ביטוח אבטלה.

כזכור, בשנים האחרונות קוצצו זכויותיהם של המובטלים באופן חד ביותר. אולם לאור ההתדרדרות במצב התעסוקה בחודשים האחרונים והפיטורין המסיביים, נקבעו הקלות (זמניות!) כגון קיצור תקופת האכשרה המזכה בדמי אבטלה.

עדין להיות מובטל זה רע ומר, אולם כמאמרה שירה של חוה אלברשטיין היאוש נעשה (טיפה) יותר נוח.

תאריך פרסום: 28/3/2009

נפתחו לשכות ההדרכה לציבור של מס הכנסה

החל מיום א' השבוע, נפתחו לציבור לשכות ההדרכה של מס הכנסה. הלשכות עובדות 5 ימים בשבוע בין השעות 16:00 - 19:00 וניתן שם סיוע במילוי הדו"ח האישי, הצהרות ההון ושאר הדברים לציבור הרחב. השירות חינם ואנונימי

בבדיקות שעשינו, התור לקבלת שירות עדין אינו ארוך מאחר ומרבית הנישומים טרם קיבלו את טפסי 106 ממעבידיהם, האישורים מקופות הגמל, טפסי 867 וכד'.

לפיכך, מי שיכול, ראוי שיזדרז ויפנה ללשכת ההדרכה הסמוכה בהקדם כי בהמשך (על פי נסיון העבר) צפוי לחץ גדול ותורים ארוכים.

תאריך פרסום: 20/3/2008

נישואין כהגרלה מוצלחת, לפחות מבחינת דיני המס

לכבוד פורים, חג הנישואין (ושתי/ אסתר/ זרש) העלינו מאמר קטן במדור המאמרים שבו אנו טוענים כי בנסיבות מסויימות (לא כל כך נדירות) יש כנראה חבות מס על הזכיה שלנו בכך שהתחתנו עם האדם המתאים.

נא לשמור מאמר זה בסוד ולא להראותו לרשויות המסוי. זה עלול למצוא חן בעיניהם...

תאריך פרסום: 16/3/2009

מתברר שגם אנו טועים לפעמים

במדור "הטיפ השבועי" מתאריך 19/7/2007, כתבנו "אנו מסרבים להאמין" על החשדות כנגד רואה חשבון ידוע אשר הואשם בכך ששילשל כספים לכיסו על ידי רישומים שיקריים בדו"חות מע"מ של לקוחות.

השבוע פורסם כי אותו רואה חשבון נידון (במסגרת הסדר טיעון) למאסר בפועל של 45 חודש (כמעט 4 שנים).

אני מצטער- לא על כך שטעיתי בסירובי להאמין אלא על קיומו של תפוח כה רקוב בחבית שלנו. תפקידו של רואה חשבון הוא תפקיד שאמון הלקוחות ורשויות המס הוא נשמת אפו. חטאיו של רואה חשבון אחד משליכים בהכרח על מעמדם של כל העוסקים במקצוע ועל רמת האמון שהם זוכים לה מלקוחותיהם ומרשויות המס.

בשמי ובשם המקצוע כולו- סורי.

תאריך פרסום: 7/3/2009

איך רואים מיתון

הבחירות לכנסת היו בתאריך 10/2/2009, לפני למעלה משבועיים. עם זאת, עדין יש שלטי חוצות (ובמקומות מרכזיים) הנושאים את הפרסומות של הרשימות השונות. הדבר אינו נובע מכך שהרשימות רכשו עוד זמן על הלוחות אלא מכך שבעלי הלוחות לא קיבלו הזמנות לפרסומות אחרות להצבה על לוחותיהם.

הדבר נותן לנו את האפשרות "לראות בעיניים" את המיתון. אם בעיתונות או בטמבלויזיה יש פחות מודעות, בדרך כלל לא נשים לב לכך. אבל כאשר על לוחות מודעות הענק יש עדין את הפוסטרים הישנים שפג תוקפם, זו הוכחה שניתן לראות למיתון השורר כאן כיום.

נכון, בתחילת החודש כתבנו שאנו מתחילים לחוש בהתמתנותו של המיתון, אולם לדברים יש את הדינמיקה שלהם ולוקח זמן עד שניתן לבחון אם חל שינוי בהלכי הרוח (מה שנכון להיום, טרם מתבטא בפעילות הכלכלית)

תאריך פרסום: 26/2/2009

יום הולדת למדד מעלה- שווה?

במדור המאמרים פרסמנו תוצאות מחקר חדש שעשינו לכבוד 4 שנים לקיומו של מדד המניות "מעלה" המייצג את החברות שקיבלו ציונים גבוהים מבחינת אחריות תאגידית (תרומה לחברה, איכות הסביבה וכד')

לדעתנו, התוצאות מעניינות ומציפות את השאלה כמה כל אחד מאיתנו מוכן לשלם כדי שהשקעותיו תהינה יותר אתיות.

קריאה נעימה.

תאריךפרסום: 20/2/2009

הכרה בהוצאות טיפול בילד- עדכון

מס הכנסה פרסם טופס חדש- הכרה בהוצאות טיפול בילדים. הטופס אמור להיות מוגש עם הדו"ח השנתי ובו יפורטו הוצאות הטיפול הנתבעות בגין הילדים על פי העקרונות שנקבעו בפס"ד ורד פרי.

הטופס רחוק משלמות וכנראה ישונה עוד מספר פעמים, אולם אנו רואים בו סוג של מגמה: מס הכנסה מתחיל להפנים את העובדה שיש חשש שבית המשפט העליון ידחה את ערעורו ויתיר את קיזוז ההוצאות בגין טיפול בילדים

לידיעת ההורים

תאריך פרסום: 13/2/2009

נכים וקצבאות הנכות של המוסד לבטוח לאומי

אנו נתקלים מדי פעם בנכים המקבלים קצבת נכות מהמוסד לבטוח לאומי. כך העסקנו נכה, יש לנו לקוחות נכים והרצינו בקורס יזמות לנכים של מט"י.

ישנה תופעה שהדהימה אותנו: לעתים קרובות, הנכים מקפידים נזהרים וחוששים שלא לאבד את קצבת הנכות שלהם. על פי החוק, מרגע שהכנסתך החייבת עולה על "רף" מסויים, הקצבה יורדת עד לביטולה המלא.

על פניו, חשש זה לא הגיוני. כלומר- אם אתה מרוויח ומשגשג, מה אכפת לך? מדוע שתימנע מלעשות עסקים טובים לטובת קיצבה די נמוכה?אולם כאשר שאלנו את האנשים להגיון, התברר לנו שהחשש האמיתי שלהם הוא מירידה בשלב מאוחר יותר בהכנסה. כדי לקבל את שנית את הקצבה, עליהם להבדק שנית על ידי המוסד לבטוח לאומי כדי שנכותם תאושר.

התנהגות המוסד במקרה זה לקויה לפחות משני אספקטים:

ראשית, קיצבת הנכות אמורה לפצות את הנכה על העובדה שחייו קשים (ויקרים) יותר. מה אכפת לך על כך שהוא מצליח להתגבר על נכותו ולעשות דברים? מדוע להעניש אותו על כך?

ושנית, דרך הייסורים הדרושה להכרה בנכות מיותרת. אם נכה מצא עבודה ואחרי שנה (למשל) זה נפסק. מדוע להעביר אותו שוב את אותו מסלול נורא? האם בריאותו השתנתה? מדוע לא לקבוע שאם הכנסתו ירדה, די שיוכיח זאת כדי שקצבתו תשוב?

לסיכום: שוב המוסד הלאומי מוכיח שוב את היותו מתמודד בכיר על תואר נותן השירות הציבורי הגרוע במדינה.

תאריך פרסום: 7/2/2009

האם המיתון מתמתן?

על פי תחושות ואינדיקציות שונות, אנו מתחילים לחוש את בוא האביב הכלכלי- המיתון מתמתן

מצד אחד, אנו נמצאים בשיאן של החדשות הרעות. דוגמאות: מדינת ישראל פועלת בלי תקציב והמצב לא ישתנה עד שתקום קואליציה. חברות מפטרות ומקצצות בשכר ובהוצאות על ימין ועל שמאל, יבואני רכב תקועים עם מלאים שאינם מצליחים להמכר, ועוד ועוד.

מהצד השני, אנו מוצאים מקום לאופטימיות: החדשות הרעות לעיל הינן שיאו של תהליך שמתמשך כבר זמן רב. חדשות רעות מסוג זה, משמען שהפירמות והעסקים פועלים כדי להתמודד עם המצב הקשה. התמודדות שצפויה להניב פירות בעתיד הלא- רחוק.

במקביל, כלכלנים בכירים מעיזים לנקוב בתחזיות על מועד סיום המיתון, והתחזיות מדברות על טווחי זמן של מספר רבעונים, לא יותר. גם החוכמה המצרפית של הבורסה (המייצגת את הדעה הקולטיבית של ציבור המשקיעים) מאותתת לחיוב- מדדי המניות שומרים על יציבות מספר חודשים ויותר חשוב- מדדי האג"ח עולים.

ברמת המיקרו, אנו שומעים דיווחים מלקוחותינו על הזמנות המתחילות להגיע ועל חברות המפשירות תקציבים שהוקפאו.

לסיכום, נראה לנו שהחורף הקודר נמצא לקראת סיומו והפריחה קרובה.

תאריך פרסום: 1/2/2009

מבצעי אכיפה של הרשות למסים

הרשות למסים יצאה במבצע אכיפה המתוכנן לכארבעה חודשים בהם תהיה נוכחות מסיבית בשטח של עובדי הרשות. הדבר מתבטא בביקורות רבות יותר, תוך התמקדות בענפים ו/או באיזורים שלגביהם בוצעה עבודת מודיעין מראש. לדברי יהודה נסרדישי, מנהל רשות המסים, בתקופה בה חלה האטה במשק, במקביל לצעדים בהם נוקטת הרשות להקל את מצוקת האשראי של המשלמים את מיסיהם כדין, יש חשיבות מרבית להגברת ההרתעה תוך הכבדת היד על המשתמטים מתשלום מסים כחוק.

לידיעתכם

תאריך פרסום: 25/1/2009

שני מאמרים מקצועיים חדשים

במגזין "רואה החשבון" גליון 12 (דצמבר 2008) פורסמו שני מאמרים מקצועיים פרי עטי

  1. במאמר "קריאת דו"חות כספיים- לאור ה IFRS" אני מציג את הטענה כי לאור תקני IFRS החדשים, דו"ח רווח והפסד מאבד מחשיבותו ויש להפנות את תשומת הלב לדו"ח על תזרימי המזומנים
  2. במאמר "ניכוי מס תשומות במבחן תכלית החקיקה" אני טוען, בהתבסס על מספר השוואות ודוגמאות, כי במקרים מסויימים ניתן לקזז מע"מ תשומות גם כאשר אין בידינו חשבונית מס כחוק. הדבר עולה בקנה אחד עם תכלית החקיקה ורוח החוק.

קריאה נעימה

תאריך פרסום: 17/1/2009

שיעורי מס הכנסה לשנת 2009

מס הכנסה פרסם את שיעורי המס לשנת 2009 המייצגים הפחתה מסויימת בשיעור המס הנגבה מהנתינים (סליחה, מהאזרחים). להלן מספר נתונים או מספרים מעניינים על שיעורי המס החלים בשנת 2009:

  • יחיד שהכנסתו השנתית נמוכה מכ- 53,000 שקל לשנה, לא מגיע לסף המס ולא ישלם מס הכנסה. אשה שהכנסתה השנתית נמוכה מכ- 61,000 שקל תהיה פטורה ממס. אשה שיש לה ילדים מתחת לגיל 19, יכולה להרוויח אפילו יותר מכ- 5,100 שקל לחודש ועדין לא לשלם מס הכנסה.
  • מאחר ונטל המס במדינה כולל הן את מס הכנסה והן את הביטוח הלאומי: מי שהכנסתו החודשית עולה על 12,250 שקל, משלם מס שולי של 46%. דהיינו, אם הכנסתך עלתה מ- 12,250 ל- 12,350 שקל, המדינה תקבל 46 שקלים ואתה רק 54 שקל.
  • עד רמת הכנסה של כ- 14,000 שקל לחודש, התשלום לביטוח הלאומי גבוה יותר מהתשלום למס הכנסה. כך שלדעתנו כינויו של ביטוח לאומי בתור "מס הכנסה ב'" שגוי ויש לשנות את שמו ל"מס הכנסה ראשי".

שנת מסים טובה

תאריך פרסום: 10/1/2009

עדכוני מע"מ 1/1/2009

לרגל תחילת שנת המס 2009, פרסם מע"מ עדכון סכומים ושיעורים שונים. ברצוננו, במסגרת זו לציין 2-3 שינויים בסעיפים עליהם אנו נשאלים לעיתים קרובות

  • תקרת ההכנסה של עוסק פטור הועלתה ל- 70,605 שקל לשנה
  • הסכום המקסימלי של דרישת החזר שניתן להגיש בדואר ללא הגעה במיוחד למע"מ: 16,689 שקל.
  • המחזור מעליו נדרש העוסק לדיווח חד- חודשי למע"מ: 1,500,000 שקל לשנה.

שנת עסקים ומסים מוצלחת.

תאריך פרסום: 3/1/2009

 

Page | by Dr. Radut